Incident în Marea Baltică. O navă rusească a tras focuri de avertisment asupra unui elicopter militar german
Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a anunţat intensificarea supravegherii în Marea Baltică, după ce o navă rusească a tras asupra unui elicopter al armatei germane (Bundeswehr) în timpul unei misiuni, scrie EuroNews.
Echipajul unei nave ruseşti din Marea Baltică a tras cu muniţie de semnalizare asupra unui elicopter al Bundeswehr, care efectua o misiune de recunoaştere, potrivit presei germane.
Baerbock a menţionat incidentul în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, dar nu a oferit detalii. Ea a anunţat pe platforma de socializare X că se va intensifica supravegherea conductelor şi a cablurilor de date din Marea Baltică, deoarece ameninţările hibride din partea Rusiei şi a susţinătorilor săi sunt în creştere. Utilizarea muniţiei de semnalizare este permisă doar în situaţii de urgenţă.
„Putin atacă ordinea noastră de pace cu atacuri hibride”, a scris şefa diplomaţiei germane.
Incidentul a avut loc pe fondul creşterii tensiunilor în regiune.
În prezent, Marea Baltică face obiectul unei monitorizări occidentale intense după ce mai multe cabluri de comunicaţii care leagă Finlanda, Suedia, Germania şi Lituania au fost întrerupte în urma unui presupus incident de sabotaj.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că secţionarea unui cablu de comunicaţii între Germania şi Finlanda este un act de „sabotaj” şi a sugerat că în spatele atacului se află „actori hibrizi”. Cu toate acestea, motivul atacului încă nu a fost cunoscut, a adăugat Pistorius.
Suedia, Germania şi Lituania au demarat anchete săptămâna trecută, analizând rolul jucat de nava chineză Yi Peng 3 în incident, deoarece aceasta se afla în apropierea cablurilor avariate în acel moment.
Mai multe guverne europene şi secretarul general al NATO au acuzat Rusia de intensificarea atacurilor hibride asupra ţărilor occidentale de când a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Moscova a negat în mod repetat responsabilitatea pentru astfel de atacuri.
Războiul hibrid se referă, de obicei, la activităţi menite să destabilizeze naţiunile prin mijloace netradiţionale şi diverse, inclusiv atacuri cibernetice, sabotaj de infrastructură şi campanii de dezinformare.
Aceste tactici urmăresc adesea să slăbească statele fără a provoca un conflict militar direct.