Începe şantajul - China opreşte achiziţiile de mărfuri agricole din SUA

Mult lăudatul acord Faza-1 este folosit pentru cumpărarea tăcerii SUA în dosarul Hong Kong
Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China.
Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

China a ordonat companiilor de stat să oprească achiziţiile de soia şi carne de porc din Statele Unite, potrivit declaraţiilor a două persoane familiarizate cu problema, citate de Reuters.

Evoluţia survine după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat săptămâna trecută că va elimina regimul special economic de care se bucură oraşul Hong Kong, ca urmare a intenţiei regimului comunist de a instaura dictatura în centrul financiar asiatic.

Una dintre surse a spus că au fost achiziţionate cantităţi mari de porumb şi bumbac din Statele Unite.

China ar putea extinde interdicţia şi la alte mărfuri agricole suplimentare din SUA dacă Washingtonul ar lua măsuri suplimentare.

"China a solicitat principalelor firme de stat să suspende achiziţiile la scară largă de produse agricole din SUA, precum soia şi carnea de porc, ca răspuns la reacţia Statelor Unite la Hong Kong", a menţionat sursa.

„Vom urmări şi vom vedea ce fac Statele Unite în continuare.”

Cu acest anunţ, regimul comunist chinez pare că se retrage din trâmbiţatul acord Faza-1 prin care se obliga să cumpere mărfuri americane - în special agricole - în schimbul ridicării unor tarife americane pentru importurile din China.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, vineri, că cere administraţiei să înceapă procesul de eliminare a statutului special al Hong Kong-ului, ca răspuns la planurile Chinei de a impune o nouă legislaţie - aşa-zisă "de securitate" asupra oraşului. Legea va avea drept rezultat distrugerea de facto a dizidenţei împotriva regimului comunist de la Beijing.

Importatorii chinezi au anulat livrările de carne de porc american între 10.000 şi 20.000 de tone - echivalentul comenzilor pe aproximativ o săptămână - în urma comentariilor lui Trump de vineri, a afirmat sursa.

În cel mai rău caz, dacă Trump va continua să critice China, Partidul Comunist Chinez se va retrage din acordul comercial Faza 1, a spus o a doua sursă familiară cu intenţiile regimului comunist.

"Nu există nicio modalitate prin care Beijingul să poată cumpăra mărfuri din Statele Unite atunci când primeşte atacuri constante din partea lui Trump", a declarat persoana.

China s-a angajat să achiziţioneze adiţional produse agricole din SUA în valoare de 32 de miliarde USD pe parcursul a doi ani în plus faţă de nivelul din 2017, în cadrul acordului comercial iniţial pe care cele două ţări l-au semnat în ianuarie.

China a cumpărat din Statele Unite anul acesta porumb, grâu şi soia, pentru a-şi îndeplini angajamentul în cadrul acordului comercial. Beijing a intensificat şi achiziţiile de carne de porc din SUA, după ce pesta porcină africană i-a decimat efectivele de porcine.

Departamentul de Agricultură al SUA a raportat că Beijing-ul a cumpărat soia în valoare de 1,028 miliarde USD şi carne de porc în valoare de 691 milioane USD în primul trimestru al anului 2020.