Începând de luni, cetăţenii R. Moldova care au paşapoarte biometrice pot intra în România fără viză

Paşaport biometric, Moldova
Paşaport biometric, Moldova (viza.md)

Titularii de paşapoarte biometrice, cetăţeni ai Republicii Moldova, pot intra şi rămâne în România fără viză, începând de luni, pentru şederi a căror durată totală nu depăşeşte 90 de zile, în cursul unei perioade de 180 de zile, informează IGPF.

"Această facilitate este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 259/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 3.04.2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listelor ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie, Republica Moldova fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001", menţionează duminică Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), într-un comunicat.

Însă acest lucru este valabil odată cu prezentarea unor documente în care este arătat scopul şi condiţiile şederii, precum şi dovada că au mijloace corespunzătoare de întreţinere pe perioada şederii, precum şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea.

Totodată, cetăţenii moldoveni trebuie să prezinte garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul celor aflaţi în tranzit.

Moldovenii mai trebuie să îndeplinească două condiţii şi anume ca ei să nu fie incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în România sau care au fost declaraţi indezirabili şi să nu fi încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obţinerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României, ori nu au încercat să treacă frontiera cu documente false.

IGPF mai menţionează că, potrivit legii în vigoare, cetăţenii moldoveni trebuie să nu aibă introduse, pe numele lor, alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării şi să nu prezinte un pericol pentru apărarea şi siguranţa naţională, ordinea, sănătatea ori morala publică.

Prevederile Acordului privind micul trafic de frontieră încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova rămân în vigoare, în sensul că, cetăţenii Republicii Moldova, titulari ai unor permise de mic trafic eliberate de către autorităţile competente, pot călători şi rămâne pe teritoriul României, având obligaţia de a nu depăşi limita de 50 de kilometri de la linia de frontieră şi de a respecta condiţiile şi scopul pentru care a fost eliberat un astfel de document.

Informaţii privind regimul călătoriilor cetăţenilor Republicii Moldova în România sunt disponibile şi pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române (www.politiadefrontiera.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe