Încălţămintea urâtă e chic în 2014

Celine, furry shoes.
Celine, furry shoes. (youtube.com)

Încălţămintea cu talpă plată de cauciuc gros a dominat podiumurile de modă anul acesta, iar acum invadează străzile.

Gata cu tocurile care fac mersul graţios ca al unei pisici, gata cu stiletto-urile, picioarele la modă anul acesta poartă “papuci urâţi”, sandale butucănoase, bocanci voinici, pantofi plaţi şi tot ce sfidează noţiunea de sexy!

Trendul “papucilor urâţi” este complex şi include o grămadă de stiluri precum sandalele de piscină din neopren de la Celine, sandalele de munte cu paiete de la Prada şi Marc Jacob sau cele florale de la Givenchy, toate unite prin preferinţa pentru confort şi tălpi grosolane. Pentru că sunt ieftini, comozi şi trăzniţi, “papucii urâţi” sunt vedetele anului atât pe podiumuri cât şi pe străzi.

După cum sugerează şi numele, aceştia sunt greu de îndrăgit de la început. Trendul fierbea la foc mic de câteva sezoane deja, în bucătăria experimentală a modei, de exemplu o versiune blănoasă de la Celine a făcut ca Daily Mail să se întrebe în luna ianuarie a acestui an dacă “aceştia sunt cei mai urâţi papuci din lume?”. Christopher Kane a trimis modelele pe catwalk în 2012, încălţate cu sandale de piscină cu sclipiri metalice şi tălpi albe din plastic gros, la prezentarea colecţiei sale pentru primăvară-vară. Nu la mult timp după, blogurile de modă şi câteva celebrităţi printre care Rita Ora au şi început să elogieze şi să etaleze modele asemănătoare.

Vara trecută, revista de style AnOther a proclamat anul 2013 ca fiind anul revoluţiei sandalelor de piscină, recomandând sandalele îmblănite de la Celine SS13 ca punct de pornire. Editoarea revistei anothermag.com, Laura Bradley a descris tendinţa ca “neaşteptată; ca toate lucrurile geniale din modă”.

Natalie Kingham, şefa de la matchesfashion.com spune că “atunci când i-am văzut prima dată, mi-au adus aminte de pantofii pe care îi purtam în 1990. Mi-am amintit cât de populari erau atunci şi m-am gândit că ar merge bine cu stilul curent care e relaxat şi cu vibraţii sport”.

Într-adevăr, anul acesta când Karl Lagerfeld a trimis pe scenă, la prezentarea de modă Chanel Couture, modele încălţate în tenişi, iar predicţiile de trend anunţă că tendinţa modei acestui secol este să te îmbraci cât mai obişnuit într-un mod studiat, nu e de mirare că “încălţămintea urâtă” începe să fie acceptată sau chiar îndrăgită.

“Se spune des că nu sunt sexy”, relatează Natalie Kingham “şi poate că bărbaţilor nu le place să îi vadă în picioarele femeilor, pot să arate niţel ortopedici, dar te fac să arăţi cool. Sunt şi foarte confortabili; poţi să alergi în ei toată ziua. Cred că vor fi la modă câteva sezoane”.

Thrussell este de aceeaşi părere: "E o tendinţă care oferă confort – şi astea sunt cele care durează. De sezonul trecut, de când cizmele butucănoase pe gleznă – gen Stella McCartney au devenit un succes răsunător, clienţii noştri s-au obişnuit treptat cu pantofi mai puţin sexy; experimentează mai mult şi poartă sandale colţuroase şi crocşi cauciucaţi cu şosete pe gleznă. Nu asortează încălţările de genul acesta cu haine urâte ci experimentează alt stil de pantofi. Nouă ne place să spunem că se îmbracă de la picioare în sus".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură