În timp ce economia Chinei încetineşte, o industrie înregistrează profituri record: testarea pentru Covid

Chinezi la coadă la testarea pentru virusul Wuhan în Beijing, 22 inauarie 2021
Chinezi la coadă la testarea pentru virusul Wuhan în Beijing, 22 inauarie 2021 (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Strategia zero-Covid a Chinei, care constă în teste şi lockdown-uri nesfârşite, a afectat economia chineză şi a afectat profiturile companiilor, dar a adus un câştig pentru producătorii de teste, relatează Business Standard.

Douăsprezece dintre cele mai importante firme de testare Covid din China au înregistrat recent creşteri uriaşe atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi profiturile nete pentru prima jumătate a acestui an.

Andon Health, care furnizează kituri de testare Covid atât în China, cât şi în străinătate, a raportat că profitul său net a crescut vertiginos cu 27,728% în primele şase luni ale acestui an, ajungând la 15,24 miliarde de yuani (2,2 miliarde de dolari). A fost cea mai mare creştere înregistrată de orice companie listată la bursă din China continentală, potrivit CNN.

Între timp, veniturile sale au crescut cu 3,989%.

Compania beneficiază nu numai de campania agresivă de testare din China, ci şi de cererea uriaşă din Statele Unite, deoarece laboratorul său iHealth Lab a câştigat recent contracte guvernamentale americane pentru furnizarea de teste rapide antigen.

Assure Tech, o firmă de diagnosticare cu sediul în Hangzhou, a înregistrat, de asemenea, o creştere de 1,324% a venitului net, datorită cererii puternice de pe piaţa globală de testare Covid.

Alte firme de testare au înregistrat creşteri ale profitului net de la 55% la 376% în primele şase luni ale anului.

Testele nesfârşite pentru Covid, lockdown-urile impuse de guvernul comunist şi restricţiile la frontieră au făcut ravagii în economia chineză. PIB-ul Chinei a crescut cu doar 0,4% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, cel mai lent ritm din ultimii doi ani.

Marile bănci de investiţii şi-au redus previziunile de creştere economică pentru întregul an pentru China la 3% sau mai puţin, cu mult sub ţinta oficială de 5,5% stabilită de guvernul de la Beijing la începutul acestui an.

Companiile chineze au suferit, de asemenea, una dintre cele mai grave reduceri ale veniturilor înregistrate vreodată. Mai mult de jumătate din cele 4.800 de companii listate la Shanghai, Shenzhen şi Beijing au înregistrat o scădere a profitului net în prima jumătate a anului - aproape la fel de rău ca la începutul anului 2020, când majoritatea companiilor au înregistrat cel mai prost sezon de câştiguri din istorie

Dar firmele de diagnosticare sunt unele dintre cele mai mari producătoare de bani în timpul pandemiei, beneficiind de o cerere enormă de testare, deoarece Beijingul îşi menţine politica de zero Covid, care implică carantine forţate, testări obligatorii în masă şi lockdown-uri instantanee.

De la începutul pandemiei şi până în aprilie 2022, au fost efectuate 11,5 miliarde de teste în China, potrivit guvernului comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe