În ciuda protestelor, Taiwanul adoptă o lege care favorizează China comunistă şi limitează puterile noului preşedinte

Proteste de stradă în Taiwan
Redacţia
29.05.2024

Parlamentul taiwanez, controlat de opoziţie, a adoptat o serie de noi legi care limitează puterile preşedintelui şi care sunt considerate favorabile Chinei, în ciuda protestelor de stradă care au avut loc timp de mai multe zile şi care i-au îndemnat să se răzgândească, potrivit Independent.

Controversatele proiecte de lege au devenit lege marţi după-amiază, după o zi în care discuţiile aprinse din plenul Camerei au degenerat în strigăte şi încăierări.

Guvernul taiwanez este controlat de noul preşedinte Lai Ching-te, care a preluat funcţia săptămâna trecută, după ce Partidul Democrat Progresist (PDP) a câştigat alegerile prezidenţiale. Însă în urma alegerilor legislative desfăşurate în acelaşi timp, PDP a pierdut majoritatea, iar Partidul Naţionalist (KMT), aflat în opoziţie, conduce acum parlamentul.

Noile legi propuse, depuse de KMT şi susţinute de aliaţii săi, extind influenţa parlamentarilor asupra bugetelor guvernului, inclusiv propunerile de creştere a cheltuielilor pentru apărare, pe care partidul le-a blocat în ceea ce mulţi consideră a fi o concesie făcută Chinei.

De asemenea, le va conferi legislatorilor puterea de a convoca preşedintele, companiile şi publicul larg pentru interogatoriu, precum şi de a le oferi acces la documente confidenţiale.

PDP a declarat că va contesta aceste proiecte de lege la Curtea Constituţională.

Peste 5.000 de persoane s-au adunat marţi în faţa legislativului la cea de-a treia şi ultima lectură a proiectului de lege pentru a protesta faţă de modificări.

Protestele împotriva legii care au avut loc în întreaga ţară săptămâna trecută sunt considerate a fi cele mai mari de la Mişcarea Studenţilor "Floarea Soarelui" din 2014, fără precedent, când studenţii şi activiştii au ocupat Yuanul Legislativ (legislativul taiwanez) din Taipei pentru a bloca un controversat pact comercial între Taiwan şi China.

„Chiar dacă democraţia este nulă, nu ne vom opri din luptă”, au strigat marţi protestatarii în faţa clădirii. Alţi protestatari au strigat „refuzaţi ingerinţa politică chineză”.

Opozanţii legilor au declarat că modificările vor submina agenda lui Lai şi ar putea ameninţa securitatea Taiwanului prin obligativitatea dezvăluirii de informaţii diplomatice sau strategice sensibile legislatorilor, unii dintre ei fiind consideraţi simpatizanţi ai Beijingului. KMT susţine oficial unificarea cu China, de care Taiwanul s-a separat în timpul unui război civil în 1949.

Lai este un apărător declarat al democraţiei taiwaneze, în ciuda tacticilor de intimidare din ce în ce mai mari ale Chinei continentale comuniste, care revendică insula ca provincie separatistă. Lai a folosit primul său discurs ca preşedinte în funcţie pentru a face apel la Beijing să „înfrunte realitatea” existenţei Taiwanului şi să „respecte alegerile” poporului său.

PDP a declarat că reformele au fost adoptate cu forţa fără o consultare adecvată, iar conţinutul lor fie a fost vag, fie o extindere a puterii. În timpul dezbaterii de marţi, legislatorii săi au aruncat cu pungi cu gunoi şi avioane de hârtie în omologii lor din opoziţie.

„Poţi captura parlamentul, dar nu poţi captura opinia publică”, a declarat liderul parlamentar al PDP, Ker Chien-ming, într-un discurs în faţa camerei, adăugând că este clar că Beijingul a influenţat politica taiwaneză.

Atmosfera din sala de şedinţe a legislativului a fost la fel de aprinsă ca şi cea de pe străzi, deoarece legislatorii PDP au aruncat baloane gonflabile pe care scria „legi împotriva răului”. Parlamentari din ambele tabere au afişat bannere în camera legislativă.

KMT a afirmat că PDP încearcă să „îi vopsească în roşu”, culoarea Partidului Comunist Chinez, şi susţine că PDP ar încerca de fapt să anuleze eforturile de investigare a cazurilor de corupţie.

Partidul de guvernământ va avea opţiunea de a solicita o interpretare constituţională a noii legi sau de a propune un referendum, care ar necesita sprijinul a cel puţin 29 de legislatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor