În 2012, numărul bolnavilor de cancer a crescut cu 50%!

Spital
Spital (Epoch Times România)

În mod alarmant, România ocupă locul 10 în Topul European al Cancerului pentru anul 2012, întrucât numărul bolnavilor a crescut în ţara noastră cu nu mai puţin de 50% anul trecut.

Potrivit unui studiu al Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (EUCAN), în 2012 s-au înregistrat 78.760 de cazuri de cancer, în creştere faţă de 2011, când s-au înregistrat 51.450 de cazuri, relevă evz.ro.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt la sân, la plămâni şi colon, 35.611 bolnavi sunt femei, iar 43.149 - bărbaţi.

Pe de altă parte, la bărbaţi, cel mai întâlnit este cancerul pulmonar, urmat de cel la colon şi cel de prostată, iar femeile se confrunta cel mai des cu cancerul la sân, cel de col uterin şi cel de colon.

Tot în rândul femeilor, cancerul pulmonar, ovarian şi endometrial sunt de asemenea întâlnite destul de frecvent.

Referitor la cele mai multe victime, cancerul la sân provoacă 21 decese la 100.000 locuitori, cel de colon şi de col uterin - 14 decese, iar cel pulmonar – 13.

De ce vrea ministrul Sănătăţii să refacă programul de oncologie la nivel naţional

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat la mijlocul lunii februarie că a cerut ca profesorul Benedek Istvan de la Târgu Mureş să fie destituit şi a precizat că va face acest lucru cu toţi cei care nu-şi fac datoria. Ministrul a subliniat însă că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie, întrucât a fost prost elaborat.

Eugen Nicolaescu a mai precizat că s-a constatat că sunt foarte mulţi responsabili care nu-şi fac datoria, fiind întrebat despre problema citostaticelor.

"Am constatat că sunt foarte mulţi care nu-şi fac datoria. Dovadă este şi ce s-a întâmplat la Târgu Mureş, acolo unde, din nefericire, nimeni nu a comunicat ce se întâmplă la Târgu Mureş, ci a comunicat doar că Ministerul Sănătăţii a primit banii şi nu face nimic cu ei", a declarat ministrul Sănătăţii.

Dacă responsabilii programelor din unităţile sanitare nu comunică nevoile spitalului, Ministerul Sănătăţii nu are de unde să ştie despre aceste necesităţi, a subliniat Eugen Nicolaescu.

"Dacă nu aflăm şi cauzele, păi atunci degeaba ne faceţi pe noi vinovaţi. Noi nu putem să ştim ce vrea un responsabil de program dacă el nu cere. Dacă ei sunt iresponsabili, atunci noi, mulţumind celor care ne-au sesizat, luăm decizii", a mai afirmat Nicolaescu.

Ministrului Sănătăţii a mai spus că în cazul de la Târgu Mureş a fost luată decizia de schimbare a profesorului doctor Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, dar a subliniat că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie.

După estimările pe care medicii le-au dat, "o asemenea corecţie majoră a programului" se poate realiza în câteva luni de zile, întrucât achiziţiile publice nu se fac de azi pe mâine, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Benedek Istvan, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, declarase joi că, deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiştii clinicii la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, dacă se poate".

La scurt timp, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş destituirea profesorului doctor Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, "din cauza dezinformării pe care acesta a creat-o" în privinţa citostaticelor, precum şi numirea unei persoane "cu mai multă responsabilitate" care să gestioneze acest program.

"CN Unifarm SA ne-a comunicat că din luna august 2012 până în prezent a transmis către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte, spitalul din Târgu-Mureş nu a trimis comenzi ferme, excepţie fiind produsul Emthexate", a mai declarat Ministerul Sănătăţii.