Tratamentul pentru cancer la sân creşte riscul bolilor de inimă - susţine un studiu


O asistentă medicală efectuează o mamografie în această fotografie de arhivă.
O asistentă medicală efectuează o mamografie în această fotografie de arhivă. (Mychele Daniau / AFP / Getty Images)

Tratamentele cu radiaţii pentru cancer la sân cresc riscul bolilor de inimă, conform unui nou studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine, pe 13 martie, a constatat un risc crescut de boli cardiace ischemice la femeile care au fost expuse la radiaţii ca parte a tratamentelor pentru cancer la sân. Riscul crescut depinde de cantitatea de radiaţii la care este expusă inima, cu toate acestea, creşterea riscului este mică şi nu reprezintă un motiv de alarmare.

"Ar fi o tragedie dacă acest lucru ar opri femeile să mai facă radioterapie pentru cancerul la sân", a declarat Sarah Darby, autoarea principală a studiului pentru New York Times.

Constatările sunt importante deoarece medicii trebuie să fie conştienţi de faptul că pacientele care au fost tratate pentru cancer la sân ar putea avea un risc crescut de boli de inimă, astfel încât să ia asta în considerare împreună cu alţi factori.

Studiul motivează şi cercetarea unor modalităţi pentru a reduce expunerea inimii la radiaţii în timpul tratamentelor pentru cancer la sân.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură