Imagine inedită în Argentina: Statuia Fecioarei Maria a rămas intactă în mijlocul unui incendiu care a mistuit un sanctuar [foto]

În cinci zile, mai mult de 16. 000 de hectare au fost distruse de incendiile forestiere din provincia Cordoba în Argentina. Incendiile s-au concentrat în trei zone: Chancaní, Villa Berna şi Punilla.
Imaculată şi neatinsă, aşa arăta statuia Fecioarei Maria după incendiul care a distrus sanctuarul “Centrul Marian al Sfântului Duh” din Argentina (Screenshot via foto Ariel Luna)
Mioara Stoica
27.09.2024

În timpul incendiilor devastatoare care au afectat regiunea Punilla, un eveniment uimitor a atras atenţia comunităţii. Flăcările au devastat “Centrul Marian al Sfântului Duh”, situat între Ongamira şi Quebrada de la Luna, însă imaginea Fecioarei Maria a rămas intactă printre ruine şi obiecte făcute scrum.

Fotograful Ariel Luna, de la InfoCórdoba, a relatat pentru Infobae cum a reuşit să capteze o astfel de imagine care a devenit virală. "Era în primele ore ale dimineţii de luni şi căutam un focar de incendiu pe care să merg să-l fotografiez în mijlocul nopţii. Împreună cu un coleg, am văzut că în Ongamira se reflecta mai mult focul şi am mers aproximativ 12 kilometri în interiorul muntelui", şi-a amintit el.

Pe măsură ce se apropia de zona cu cea mai mare intensitate a incendiului, un grup de persoane care fugeau din calea flăcărilor devastatoare s-a apropiat de el şi i-a spus că unele cabane şi sanctuarul marian au luat foc. "Nu există pompieri sau cineva care să poată stinge incendiul", l-au avertizat disperaţi localnicii pe fotograf, în timp ce acesta privea cum focul se extindea.

"Am trecut de partea frontală a incendiului şi ne-a apărut în faţă o structură în flăcări. Impactul vizual al acelui loc în flăcări a fost foarte puternic, am putut vedea cum au fost distruşi toţi pereţii acoperiţi de lemn şi cum rămăseseră doar câţiva stâlpi de lemn încă arzând", îşi aminteşte Luna.

 (Screenshot via foto Ariel Luna)
(Screenshot via foto Ariel Luna)

După aproximativ şapte minute, a început să facă fotografii ale locului, fără să zărească încă statuia a cărei imagine ulterior a devenit virală. "A fost foarte dificil, deoarece fumul şi cenuşa împiedicau vederea şi focalizarea de la distanţă, aşa că am lucrat în interiorul focului, fără obiective fotografice mari, ci mai degrabă cu obiective scurte, de apropiere", a adăugat el.

Şi, printre scântei, s-a întâmplat ceva neaşteptat, ceva care mai târziu - datorită repercusiunilor efectului imaginilor sale - urma să capete un caracter aproape divin. "Am început să întrevăd o figură albă în fum, dar era imposibil să mă apropii din cauza focului", a spus el. Şi apoi s-a întâmplat "miracolul": o schimbare bruscă a vântului l-a ajutat să se apropie de ceea ce a recunoscut ca fiind o statuie a Fecioarei Maria.

 (Screenshot via foto Ariel Luna)
(Screenshot via foto Ariel Luna)

"Nu mai rămăsese nimic din sanctuar, doar ea, când m-am dus să fac fotografia am văzut-o complet albă, ca şi cum nu s-ar fi aflat acolo înainte şi ar fi fost pusă recent", a dezvăluit el.

Ceea ce l-a surprins pe acest reporter destoinic, care are deja experienţă în portretizarea incendiilor de pădure, a fost faptul că figura din ipsos nu avea nicio pată de funingine şi nici urme de ars, spre deosebire de o altă imagine sfântă care fusese găsită recent în Los Cocos. "Aceea a rămas pătată de funingine, aici a rămas imaculată aşa cum era înainte, aşa că pentru credincioşi a fost şocant", a spus Luna, adăugând că statuia Fecioarei nu a fost mutată din acel loc.

 (Screenshot via foto Ariel Luna)
(Screenshot via foto Ariel Luna)

Luna mărturiseşte că este credincios ("deşi nu mai merg la slujbă de 15 ani") şi a subliniat că "nu am mai trăit niciodată o întâmplare cu asemenea caracteristici, credincioşii au tratat-o ca fiind ceva neobişnuit, nicio acoperire a acestui incendiu nu a avut o asemenea mediatizare, fotografia circulă peste tot", a explicat el impactul pe care l-a avut în reţele sociale imaginea de autor.

Când a fost întrebat dacă a putut să se apropie de statuia Fecioarei şi să o atingă pentru a încerca să înţeleagă de ce figura nu a suferit nicio deteriorare, el a răspuns. "Colegul meu mi-a spus doar 'atinge-o'. Frigea dar nu avea absolut nicio deteriorare".

Şi a adăugat cum a decurs întâlnirea divină surpriză: "Mai întâi i-am văzut silueta întunecată, printre flăcări, şi am făcut mai multe fotografii, apoi am folosit bliţul şi am văzut-o aşa, imaculată, nici măcar nu era maro: tocmai trecuse prin focul viu care distrusese totul”.

Luna s-a aflat în zonă din primele momente ale incendiului violent, fotografiind ceea ce se întâmpla în diferite părţi ale oraşului Cordoba. A reuşit să surprindă "minutul zero", când flăcările, venind dinspre Dolores, au trecut punctul de trecere a frontierei cu Capilla del Monte şi au traversat ruta 38, care a fost întreruptă de foc.

În timp ce făcea fotografiile, structurile de lemn din jurul său încă ardeau, stâlpii sanctuarului încă se prăbuşeau, iar însoţitorul său l-a avertizat să iasă din locul respectiv pentru a evita să fie ars.

 (Screenshot via foto Ariel Luna)
(Screenshot via foto Ariel Luna)

Pentru Luna, capturarea acestei imagini nu a fost întâmplătoare. "Am auzit că sunt oameni care se roagă la imagine şi că ei cred că este un miracol", a dezvăluit fotojurnalistul.

Comunitatea locală şi cei care au văzut imaginea pe reţelele sociale şi-au exprimat uimirea şi au interpretat imaginea ca pe un simbol al speranţei în mijlocul tragediei.

Flăcările nu dau răgaz. Doar în cinci zile, mai mult de 16 000 de hectare au fost distruse de incendiile de pădure din provincia Cordoba. Incendiile s-au concentrat în trei zone: Chancaní, Villa Berna şi Punilla. De când au izbucnit incendiile, localnicii nu mai dorm în aceste zone: ei ştiu că o simplă rafală de vânt este suficientă pentru a aprinde orice scânteie în păşunile uscate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor