Povestea băieţelului de un an care face furori pe internet. E numit de fani "următorul Mozart"

Foto: (Prin amabilitatea Anastasiei Bar)
Tyler Wilson
25.06.2024

Gavriil, un băieţel de 2 ani din Rusia, adoră să asculte melodii cântate la pian încă de când s-a născut. Când avea puţin peste un an, un videoclip cu el cântând la pian a devenit viral şi milioane de oameni au rămas uimiţi.

Micuţul iubitor de pian locuieşte în Sankt Petersburg, unde tatăl său, Vasili Şcerbenko, în vârstă de 42 de ani, lucrează ca programator de software, iar mama sa, Anastasia Bar, lucrează ca regizor de film şi profesor de formare creativă la Şcoala Superioară de Regizori şi Scenaristi din Sankt Petersburg. Gavriil are două surori: Ksenia, în vârstă de 20 de ani, şi Pelageia, în vârstă de 18 ani.

Înconjurat de familia sa pasionată de muzică, Gavriil adoră să înveţe de la ei şi are chiar propriul canal YouTube.

Doamna Bar spune că Gavriil s-a născut cu „mâini foarte mari” şi a fost „un copil foarte puternic”. (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)
Doamna Bar spune că Gavriil s-a născut cu „mâini foarte mari” şi a fost „un copil foarte puternic”. (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)

Anastasia Bar a ştiut foarte devreme că muzica este importantă pentru băieţelul ei.

Încă de când era bebeluş, Gavriil şi-a dezvăluit aptitudinile pentru muzică. Se simţea în largul lui când era în poala unui membru al familiei sale în timp ce altul cânta la pian. În cele din urmă, a început să atingă el însuşi clapele pianului şi atunci a început magia.

„La un moment dat, stând în poala mea, a început să cânte acorduri”, a declarat doamna Bar pentru The Epoch Times. „Adică a început să apese simultan pe una, două şi trei [clape] - era foarte ciudat.

În noaptea de Crăciun din 2022, când Gavriil avea doar 1 an şi 3 luni, mama sa l-a înregistrat „cântând” la pian pentru prima dată şi a postat videoclipul pe pagina personală de pe reţelele de socializare. Dar Gavriil s-a bucurat să se joace cu marele instrument în fiecare zi, iar părinţii se simţeau „încântaţi”.

„Am vrut să împărtăşim cu prietenii şi, prin urmare, a trebuit să creăm o pagină de socializare separată pentru el”, a declarat doamna Bar. „Dar nu ne-am putut imagina că este ceva unic până când oamenii, care au fost uimiţi după ce au vizionat videoclipurile, au început să ne scrie. Aproximativ două săptămâni mai târziu, pagina lui Gavriil avea deja milioane de vizualizări.”

Gavriil cu mama sa. (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)
Gavriil cu mama sa. (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)

„Nu avem un sistem de predare, iar mulţi dintre fanii noştri deja ne critică pentru asta”, a spus mama. „Am decis să nu angajăm un profesor şi să nu organizăm cursuri pentru el până când fiul nostru nu împlineşte 3 ani. Deocamdată, vrem să îi protejăm spontaneitatea şi libertatea de a se juca”.

În timp ce continuă să îşi uimească publicul online din întreaga lume, unii au observat că Gavriil pare să aibă un „suflet bătrân”. Când a fost întrebată despre acest lucru, mama sa a fost de acord, dar spune că este de neînţeles.

„Să-l vezi cum comunică cu instrumentele este un miracol incredibil. Întotdeauna simţim o urmă de mister”, a spus ea.

Graviil cântă la pian stând în poala surorii sale Ksenia. (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)
Graviil cântă la pian stând în poala surorii sale Ksenia. (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)

În afara pianului şi a muzicii, Gavriil este atletic şi îi place să alerge ca şi altor copii de vârsta lui. Cu toate acestea, există încă diferite trăsături la el în privinţa cărora familia îşi pune întrebări.

„Ne-am gândit la ideea că un copil poate avea o menire care îi este scrisă, un fel de providenţă divină”, a spus doamna Bar.

Fericita mamă povesteşte că Gavriil s-a născut cu „mâini foarte mari”, iar medicii le-au spus că fiul lor este „un copil foarte puternic”. Ea precizează că mâinile altor copii de aceeaşi vârstă sunt „la jumătate”, chiar şi palmele şi degetele lor sunt foarte mici în comparaţie cu ale lui.

„Pentru a cânta la pian trebuie să apeşi pe clape şi să o faci destul de tare. Adică, alţi copii, cei care nu au mâini atât de puternice, pur şi simplu nu pot face faţă. În plus, s-a întâmplat să fie această coincidenţă că s-a născut într-o familie de muzicieni. Pare a fi un fel de plan, un plan al lui Dumnezeu - nu ştiu. Este un băiat înalt şi puternic”, a spus doamna Bar.

În afară de faima pe internet, Gavriil şi familia sa au fost invitaţi la diverse spectacole în Rusia, dar au început să refuze unele dintre aceste oportunităţi.

„Pentru noi, acest lucru este complet lipsit de importanţă”, a spus doamna Bar. „Nu l-am modelat niciodată pe fiul nostru pentru a deveni un geniu, nu am alergat după recorduri şi nu am încercat să îl antrenăm. Dimpotrivă, vrem să-i oferim libertatea creativă la pian de care se bucură atât de mult acum. El va avea în continuare timp să studieze cu un profesor”.

Chiar dacă alţii l-au comparat pe Gavriil cu oameni ca Mozart, familia sa îl încurajează să îşi păstreze inocenţa copilăriei şi bucuria de a cânta.

„Gavriil a început să vorbească abia de curând, acum sarcina noastră este să-i asigurăm libertatea de exprimare”, a spus mama, adăugând că fiicele ei au început să vorbească la un an, dar fiul ei a vorbit mult timp doar în note muzicale.

„În general, avem o astfel de percepţie: este imposibil să creezi un geniu. Geniile se pot naşte doar. Trebuie doar să trăieşti, să te bucuri, să iubeşti, să faci tot ce-ţi place. Şi dacă există genialitate, aceasta se va manifesta. Dar mult mai important este să crească pentru a fi o persoană bună şi fericită, iar aceasta este prima noastră prioritate ca părinţi.”

Gavriil cu părinţii şi surorile sale Ksenia (stânga) şi Pelageya (dreapta). (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)
Gavriil cu părinţii şi surorile sale Ksenia (stânga) şi Pelageya (dreapta). (Prin amabilitatea Polinei Martyashkova)

Părinţii lui speră totuşi că într-o zi se va simţi mândru de binele pe care l-a răspândit în lume, chiar din copilărie.

„Gavriil, bineînţeles, nu îşi dă seama de faima lui acum”, a spus doamna Bar. „Credem că va fi fericit când va realiza câtă bunătate a adus în lume prin cântatul său spontan la pian, când era doar un bebeluş”.

„Mai ales într-o perioadă atât de dificilă pentru întreaga lume, în care atât de multe lucruri îi dezbină pe oameni. Şi, printr-o providenţă divină, el a reuşit să încurajeze oameni din diferite părţi ale planetei să se iubească şi să interacţioneze unii cu alţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor