Iliescu se dezlănţuie contra Antenei 3 şi acuză voalat că Dan Voiculescu a furat banii Securităţii

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.11.2021

Fostul preşedinte Ion Iliescu - politician acuzat de crime împotriva umanităţii - s-a dezlănţuit la adresa Antenei 3, postul fondat de Dan Voiculescu, declarat oficial colaborator al Securităţii, după emisiunile TV pe tema Revoluţiei din 1989.

În emisiunile respective, s-a discutat despre banii negri ai Securităţii comuniste.

Potrivit ziare.com, în ultima perioadă, postul Antena 3 a prezentat zilnic subiectul moştenirii dictatorului Nicolae Ceauşescu. Joi, într-o emisiune, Serghei Mizil, fiul liderului comunist Paul Niculescu Mizil, a acuzat că banii fostei Securităţi comuniste au ajuns la noua Putere instalată după Revoluţie, în frunte cu Ion Iliescu.

Redăm mai jos postarea lui Iliescu de pe blogul personal, intitulată "3, ANTENA 3":

Mă uit, cu nedumerire, la spectacolul oferit de A 3 seară de seară, şi nu înţeleg ce vrea să transmită, prin invitaţii săi la emisiunea "Sinteza Zilei", domnul Mihai Gâdea. O fi o racordare la conţinutul noii revoluţii culturale, aud că-i zice "cancel culture", "cultura anihilării". O fi o încercare de reanimare a audienţei. Nu am cum şti, şi, să fiu onest, nici nu ţin să ştiu prea multe despre acest tip de politică editorială.

Nu aş fi reacţionat public dacă, folosind această ocazie, emisiunea nu ar fi încercat să anuleze adevărul despre evenimente din timpul şi imediat de după schimbarea de regim din decembrie 1989. Şi, discret, lucrurile se îndreaptă către "Noi? Nu ştim nimic despre banii lui Ceauşescu! Poate Iliescu, el i-a luat!"

La 22 decembrie 1989 s-a schimbat un sistem politic, totalitar, opresiv, care eşuase în a oferi o viaţă decentă, şi demnă, românilor. Nu s-a dizolvat un stat. Banii statului au fost administraţi de exact aceleaşi instituţii care îi administrează şi acum. Nu sunt administraţi de Iohannis, cum nu au fost administraţi nici de mine, nici de Emil Constantinescu sau de Traian Băsescu. Există BNR, există Minister de Finanţe.

Faptul că acest maraton de emisiuni a început cu interviul dat presei româneşti, până la urmă de stat, fiind vorba despre televiziunea publică, de generalul Pacepa, mă face să mă gândesc că toată povestea asta este expresia unui soi de răfuială între rămăşiţele unor grupări din fostele servicii de securitate. Treaba lor, are cine să judece lucrurile astea, şi să ţină lucrurile sub control. Din păcate, acum se discută despre banii negri ai serviciilor secrete din epocă, bani care nu au fost sub controlul formal al statului. Era bine să se fi putut face transparente aceste lucruri. Dar unde sunt ele transparente?

Îl dezamăgesc pe domnul Gâdea: banii ăia despre care vorbesc invitaţii săi nu sunt la mine. Dar poate să încerce la o adresă mai aproape de A 3. Dacă îl interesează subiectul cu adevărat…

Reacţia istoricului Mădalin Hodor

Bineînţeles că Ion Iliescu are dreptate. Ştie foarte bine.

O singură observaţie. Ăia nu erau banii lui Ceauşescu. Că nu erau din veniturile lui. Erau banii pentru care milioane au făcut foamea, au stat în întuneric ca şobolanii şi în frig.

Ce au furat securiştii după decembrie 1989 au fost banii noştri. Aşa. Să nu existe vreun dubiu.

A. Şi.

1. În februarie 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari, 15 franci şi nişte mărunţiş în valută exotică. ICE Dunărea a realizat conform propriului bilanţ din anul 1988 câştiguri de 850 milioane dolari. În 1989 se preconiza depăşirea cifrei. Cugetaţi un pic la ideea asta. Si mai cugetaţi ceva. Circa 200 milioane de dolari erau contracte realizate de ICE Dunărea în 1989, dar banii urmau să vina la începutul lui 1990. Au venit, n-au mai venit? Cine ştie?

2. Cel care semnează documentul de control financiar la ICE Dunărea şi constată că totul e ok se numeşte Mugur Isărescu. Poate vă suna cunoscut numele. Atunci nu era încă ce este astăzi. Dar urma să fie.

3. Banii nu au fost niciodată în conturi din străinătate. Tot ce era afară erau conturi tranzitorii pentru operaţiuni curente. Sume de ordinul milioanelor de dolari, dar nu sute. Cei care au furat banii au fost cei care au lansat şi perdeaua de fum cu "conturile lui Ceauşescu din străinătate". Ceauşescu nu avea încredere în băncile străine şi ştia ca prima măsură în caz de ceva era îngheţarea conturilor. Vazuse ce păţise Marcos şi nu era prost. Din 1987 toata valuta fusese vândută şi repatriată. Când a plecat în decembrie de la Snagov a plecat cu 4 milioane de dolari cash.

4. Şi era să uit de Crescent. Care era o căpuşă făcută de Voiculescu şi nişte băieţi deştepţi din DIE. Crescent fura de la iCE Dunărea. Un fel de scecurişti care furau de la securişti şi de la Ceauşescu, care la rândul lor furau de la români. Domnul Voiculescu ar putea spune că a fost un haiduc. Doar că nu dădea banii la saraci. Îi cam păstra pentru el.

Totul a fost minunat de simplu.

#AiciSuntBaniiDumneavoastra

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor