Ikea ar fi folosit ca sclavi deţinuţi politici din Germania de Est
Compania suedeză Ikea ar fi folosit deţinuţi politici din Germania de Est ca "sclavi" pentru a face mobilă, arată dosare secrete ale poliţiei.
Fabrica Waldheim din Germania de Est se afla în apropiere de închisoare, iar deţinuţii erau folosiţi ca forţă de muncă neplătită, arată documente descoperite de WDR.
"Condiţiile erau chiar mai primitive acolo decât în restul Republicii Democrate Germane. Era muncă de sclavi", povesteşte Hans Otto Klare, trimis la închisoarea Waldheim pentru că a încercat să fugă în Germania de Vest.
"Maşinăriile erau la etajul de jos şi nu aveai pauze. În fabrică nu aveai unde să stai jos, nu exista protecţie pentru urechi, mănuşi", îşi aminteşte Klare.
Însă fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, nu ar fi fost informat oficial de această situaţie, potrivit dosarelor.
Potrivit unei cărţi a unui jurnalist sudez, Kamprad era identificat drept nazist de către serviciile suedeze de securitate în 1943. El s-ar fi îndepărtat de ideea anihilării în masă şi ar fi condamnat Holocaustul, dar şi-ar fi menţinut atitudinea critică faţă de principiile democratice şi ar fi aderat în continuare la ideea unei conduceri puternice. De asemenea, ar fi ajutat mulţi nazişti norvegieni şi suedezi să evite procesele.
Kamprad este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din lume, iar Ikea este una dintre cele mai cunoscute companii suedeze.