IICMER: Cursuri de perfecţionare în istoria comunismului pentru 100 de profesori
Aproximativ 100 de profesori de istorie din ciclul secundar de învăţământ vor participa, în perioada septembrie - noiembrie 2010, la cursuri de perfecţionare cu tema "O istorie a comunismului din România".
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, cursurile organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Fundaţia Dinu Patriciu şi Fundaţia Konrad Adenauer, au ca scop ameliorarea metodologiei specifice de predare a istoriei regimurilor totalitare şi, în particular, a istoriei comunismului românesc.
Demersul vizează încurajarea predării istoriei regimului comunist din România şi menţinerea vie a dezbaterii asupra consecinţelor celor patru decenii de dictatură comunistă în Europa de Est, se arată în comunicat.
Cursurile se adresează profesorilor de istorie din judeţele Tulcea, Brăila, Călăraşi, Galaţi (Murighiol 3-4 septembrie); Bucureşti şi Ilfov (Bucureşti 24-25 septembrie); Vâlcea, Alba şi Sibiu (Sibiu 15-16 octombrie); Covasna şi Harghita (Sovata 12-13 noiembrie).
Din 2008, IICCMER a organizat cursuri similare în diverse judeţe ale României - Timişoara, Constanţa, Cluj, Braşov - la care au participat în total 260 de profesori de istorie.
De asemenea, după introducerea în licee, în septembrie 2008, a cursului opţional "O istorie a comunismului din România" şi publicarea de către IICCMER a manualului cu acelaşi titlu, 1.750 de elevi din 65 de licee din întreaga ţară au optat în anul şcolar 2008 - 2009 pentru această materie. În anul şcolar 2009 - 2010, numărul elevilor s-a dublat, 3.500 de elevi din 108 licee urmând acest curs.
Proiectul IICCMER "O istorie a comunismului din România", care a cuprins concursuri pentru elevi pe teme legate de istoria şi memoria comunismului, editarea unui manual de liceu şi organizarea de cursuri de perfecţionare cu profesori de istorie pe aceeaşi temă, a câştigat anul trecut premiul I pentru cel mai bun proiect educaţional al anului, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizate de Fundaţia Dinu Patriciu.