Igor Dodon: Moldova este o ţară neutră, nu vom permite în niciun caz implicarea ei în aventuri militare regionale

Moldova nu va participa la acţiuni militare nici în est, nici în vest, afirmă Dodon, cu toate că nimeni nici nu se aventurează în astfel de acţiuni. „Noi vrem să fie pace”, s-a adresat şeful statului guvernării de la Chişinău, după ce nu a observat nimic ieşit din comun în zona militară de la Bulboaca.
Vizita şefului statului, Igor Dodon, la Bulboaca
Vizita şefului statului, Igor Dodon, la Bulboaca (facebook.com / Igor Dodon)

Săptămâna trecută, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat pentru presa rusă că va bloca intenţia Statelor Unite de a construi obiective militare la Bulboaca. Luni, 14 august, şeful statului afirmă, în urma unei vizite întreprinse în această zonă militară, că nu a observat nimic ieşit din comun, decât desfăşurarea unor lucrări de reparaţie.

Dodon a specificat că a efectuat această vizită după ce în ultima perioadă, în presă ar fi apărut „foarte multe speculaţii şi discuţii referitor la o eventuală destabilizare a situaţiei din zona de securitate în legătură cu unele acţiuni care se întreprind la Bulboaca”.

Amintim că anterior, Russia Today menţiona că forţele armate ale Statelor Unite ar fi în căutarea unor intermediari pentru construcţia obiectivelor militare la baza de antrenament de la Bulboaca. Potrivit sursei citate şi cerinţelor licitaţiei, viitorul contractant urma să prezinte „proiectarea şi construcţia instalaţiilor de formare a operaţiunilor militare în zonele urbane”. Astfel, la baza militară de la Bulboaca ar urma să fie construit un oficiu, un hotel, o casă, o staţie de serviciu, o şcoală, un centru comercial şi alte edificii, suma contractului fiind de 250 de mii de dolari.

Preşedintele Dodon a menţionat că în urma inspectării zonei a constatat că activităţile pe poligon se desfăşoară conform planului obişnuit, „are loc reparaţia unor cazarme pentru soldaţi şi a infrastructurii de pe poligon”, specificând că nu a depistat lucrări de ordin militar dubioase care ar putea duce la destabilizarea situaţiei din zona de securitate, sau implicarea unor forţe armate din afara ţării, „aşa cum a fost speculat în presă pe parcursul ultimelor zile”.

„În acelaşi timp, le-am amintit ofiţerilor de rang înalt şi mi-am expus încă o dată poziţia că RM nu trebuie să participe în acţiuni militare nici în est, nici în vest şi nu vom face parte din nici un bloc militar, fie NATO, sau altul, noi suntem o ţară neutră.

În cazul în care Guvernul de la Chişinău, împreună cu majoritatea parlamentară, ghidaţi de unele forţe din afara ţării, vor încerca să se implice într-un conflict regional, vor încerca să destabilizeze situaţia din RM, atunci în calitate de preşedinte al RM împreună cu poporul ţării noastre vom fi nevoiţi să demolăm această guvernare prin toate acţiunile posibile, inclusiv prin convocarea Marii Adunări Naţionale, proteste non-stop”, a opinat Dodon, conform privesc.eu, adăugând că guvernarea de la Chişinău încă nu a văzut proteste în fruntea cărora s-ar afla preşedintele ţării.

Cu toate că evită în fel şi chip să vorbească despre militarii ruşi din stânga Nistrului, aşa-numiţii pacificatori, şi exerciţiile militare care au loc în permanenţă în regiunea transnistreană, şeful statului afirma că nu va permite în niciun caz implicarea Moldovei în „aventuri militare regionale”. „În ceea ce ţine de exerciţiile care au loc în stânga Nistrului, eu nu am acces la această informaţie pentru a mă expune cu opinia ce se întâmplă acolo. Eu sper foarte mult că în următoarele săptămâni voi avea întrevedere cu dl Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, unde vom aborda diferite subiecte, nu este exclus ca şi acest subiect”, a subliniat şeful statului.

„Eu sunt pentru, şi voi face tot posibilul să asigurăm pacea în RM, prin toate căile posibile. Eu sunt sigur că Chişinău nu are de gând să atace militar pe cineva şi sunt sigur că nimeni din afara ţării nu vrea să ne atace militar. Dar dacă cineva de la guvernare va încerca să utilizeze această filieră pentru a acoperi unele lacune în politică internă, atunci noi altă soluţie nu vom avea”, a subliniat Igor Dodon, nefiind clar la ce anume face referire, precizând totuşi că până la sfârşitul lunii august instituţia prezidenţială va convoca şedinţa Consiliului Superior de Securitate pentru a obţine informaţii suplimentare privind zonele militare din Moldova, iar în următoarele săptămâni vor fi inspectate toate obiectivele militare din R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe