Ierusalim: Patru monede de aur pur descoperite într-un vas mic de lut

Monedele aparţin epocii Califatului Fatimid, care a stăpânit în diferite teritorii din Africa de Nord şi Levantul mediteranean la începutul secolului X
Israel: monede de aur
Israel: monede de aur (Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority)

Israel Antiquities Authority (IAA) informează că în timpul săpăturilor arheologice efectuate înainte de instalarea unui lift în Zidul de Vest, la Ierusalim, a fost descoperit un vas mic din ceramică în care erau patru monede de aur pur, bătute în urmă cu mai bine de o mie de ani.

Robert Kool, expert în numismatică la Israel Antiquities Authority, a explicat că cele patru monede aparţin Califatului Fatimid, care a stăpânit în Africa de Nord şi Levant la începutul secolului X. Două monede sunt bătute în Cairo, în timpul domniei lui Al Muizz şi Al Aziz, iar celelalte două sunt sigilate în Ramla, astăzi Israel, pe vremea califului Al Mutí din Bagdad.

Dr. Robert Kool
Dr. Robert Kool (Foto: Shai Halevi, Israel Antiquities Authority)

Totodată, este unic modul în care au fost descoperite monedele. Directorul săpăturii, David Gellman, examina vasul găsit şi a decis să-i golească conţinutul, când i-au căzut în mână aceste piese atât de valoroase: „Spre marea mea surpriză, împreună cu pământul, mi-au căzut în mână patru monede strălucitoare de aur. Este pentru prima dată în cariera mea de arheolog când am descoperit aur şi este extrem de emoţionant”, a declarat Gellman presei israeliene.

Potrivit expertului în monede de la IAA, „monedele erau în stare excelentă şi au putut fi identificate imediat, chiar şi fără a fi curăţate. Monedele datează dintr-o perioadă relativ scurtă, de la sfârşitul anilor 940 d.Hr. până în anii 970 d.Hr.”.

Monede de aur
Monede de aur (Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority)

La rândul său, Kool a afirmat: „Este pentru prima dată în 50 de ani când a fost descoperit un depozit de aur din perioada Fatimid în Oraşul Vechi al Ierusalimului. În săpăturile la scară largă, conduse de profesorul Benjamin Mazar după Războiul de Şase Zile, nu departe de locul descoperii actuale au fost găsite cinci comori de monede şi bijuterii din această perioadă, la sud de Muntele Templului”.

Şi, deşi patru monede moderne s-ar putea să nu însemne prea mult ca valoare în prezent, în acele vremuri „patru dinari reprezentau o sumă considerabilă de bani pentru majoritatea populaţiei, care trăia în condiţii dificile. Dar câţiva oficiali şi comercianţi bogaţi din oraş câştigau salarii uriaşe şi au acumulat averi mari”, a afirmat Kool într-un comunicat.

Articol de referinţă: Small Jar with Four 1000-Year-Old Gold Coins Unearthed in Jerusalem

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură