Hong Kong-ul nu uită: proteste pentru comemorarea Revoluţiei Umbrelelor

La trei ani după demonstraţiile maraton, mulţi dintre liderii mişcării studenţeşti sunt după gratii sau încă au procese pe rol, fiind învinuiţi de organizarea de demonstraţii fără permis.
Comemorarea a trei ani de la Revoluţia Umbrelelor, Hong Kong
Comemorarea a trei ani de la Revoluţia Umbrelelor, Hong Kong (Getty Images)

Mii de demonstranţi din Hong Kong au cerut încetarea subminării democraţiei în faţa unei clădiri guvernamentale - la cea de-a treia comemorare a începerii Revoluţiei Umbrelelor.

Veniţi cu o mulţime de umbrele, simbol al mişcării din 2014 care a blocat bulevarde majore din oraşul comercial pentru câteva luni, protestatarii s-au adunat în locul unde poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile cu trei ani în urmă.

Protestele din 2014 au fost considerate unele dintre cele mai viguroase pe care regimul comunist a trebuit să le înfrunte, de la mişcarea studenţească din Tian an men din mai/iunie 1989.

Fosta colonie britanică a fost cedată Chinei sub promisiunea păstrării democraţiei sub un sistem care se numeşte - "o ţară, două sisteme", cu toate acestea Beijingul a încercat în mai multe rânduri să limiteze drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong.

Tulburările din 2014 au fost generate de faptul că Beijingul a încercat să introducă o lege prin care preşedintele regiunii speciale ar fi fost ales dintr-o serie de propuneri înaintate de Beijing.

Demonstraţiile din 2014 au fost înăbuşite cu ajutorul forţei poliţiei.

Tensiunile politice au escaladat după ce unii studenţi au început să posteze afişe în care cereau independenţa faţă de China, stârnind mânia Beijingului care insistă că oraşul este "o parte inalienabilă a Chinei".