Haşotti a cerut să se oprească prelevarea de ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor
alte articole
Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a cerut să se oprească prelevarea de ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor. Motivul invocat de ministru ţine de respectul faţă de ceea ce au însemnat domnitorii pentru ţară.
Prelevarea de ADN a început joi, la Curtea de Argeş, unde a fost deschis mormântul lui Vlaicu Vodă, aflat la Biserica Domnească. Scopul este stabilirea originii familiei Basarabilor, subiect controversat. Chiar dacă cercetătorii au obţinut autorizaţie pentru deshumarea domnitorului, după 700 de ani, ei nu au acordul pentru prelevarea de ADN.
"Autorizaţia pentru cercetarea arheologică preventivă pentru Biserica Domnească Curtea de Argeş a fost obţinută înaintea mandatului meu de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional. Autorizaţia nu stipulează prelevarea de probe ADN, ci doar «săpături arheologice preventive». Recoltarea de ADN din osemintele unui voievod, trebuia specificată în autorizaţie", a declarat ministrul Culturii. El a explicat că e mai puţin important dacă domnitorii din familia Basarabilor au avut o ascendenţă cumană şi este mult mai relevant faptul că ei au jucat un rol important în istoria României.
în comunicat."Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important ca aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană. În calitate de ministru, am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei", a adăugat acesta.
Proiectul privind stabilirea originii lui Vlaicu Vodă a fost iniţiat de Ministerul Culturii, înainte de mandatul lui Haşotti, în colaborare cu mai multe instituţii ştiinţifice din România. Cercetătorii vor să stabilească dacă originea voievozilor este slavă, cumană sau valahă, românească.
"Proiectul este amplu şi vizează toţi domnitorii români din ultimii 1500 - 2000 de ani. Primul dintre ei este Vladislav I, cunoscut ca Vlaicu Vodă, din familia Basarabilor, care prin tradiţie îşi are originea în Ţara Românească, potrivit istoricilor, de la Radu Negru. Unii cercetători însă au început să-i atribuie o probabilă origine cumană, un popor originar din Asia. Vrem să punem adevărul istoric în drepturile sale legitime", a declarat Alexandru Simion, cercetător la Academia Română.
Proiectul mai prevede analizarea domnitorilor Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul, iar beneficiarul operaţiunii este Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din Bucureşti.