Hamas propune un armistiţiu de 135 de zile în Gaza cu retragerea completă a Israelului

Războiul din Gaza (Youtube - screenshot)
D.B.
07.02.2024

Hamas a propus o încetare a focului pentru a potoli armele în Gaza timp de patru luni şi jumătate, timp în care toţi ostaticii ar fi eliberaţi, Israelul şi-ar retrage trupele din Fâşia Gaza şi s-ar ajunge la un acord privind încetarea războiului, transmite Reuters.

Propunerea grupului militant - un răspuns la o ofertă trimisă săptămâna trecută de mediatorii din Qatar şi Egipt şi aprobată de Israel şi Statele Unite - a venit în timpul celei mai mari presiuni diplomatice de până acum pentru o oprire prelungită a luptelor.

Canal 13 din Israel a citat un oficial de rang înalt care a declarat că unele dintre cererile prezentate de Hamas nu sunt acceptabile pentru Israel, fără a oferi detalii. Israelul a declarat anterior că nu-şi va retrage trupele din Gaza până când Hamas nu va fi eliminat.

Potrivit raportului, oficialul neidentificat a declarat că autorităţile israeliene vor dezbate dacă să respingă în mod categoric propunerile Hamas sau să ceară condiţii alternative.

Dar oferta Hamas, într-un document văzut de Reuters şi confirmat de surse, pare să menajeze cererea de lungă durată a Hamas de a pune capăt complet războiului ca o condiţie prealabilă înainte de a elibera ostaticii pe care i-a capturat pe 7 octombrie în raidul care a precipitat atacul Israelului.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a sosit peste noapte în Israel după ce s-a întâlnit cu liderii mediatorilor Qatar şi Egipt, s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta propunerea.

O sursă apropiată negocierilor a declarat că Hamas, în contrapropunerea sa, nu a cerut de la început garantarea unei încetări permanente a focului, dar că ar trebui să se convină asupra unui sfârşit al războiului în timpul armistiţiului înainte de eliberarea ultimilor ostatici.

O a doua sursă a declarat că Hamas dorea în continuare garanţii din partea Qatarului, Egiptului şi a altor state prietene că încetarea focului va fi menţinută şi nu se va prăbuşi imediat ce ostaticii vor fi eliberaţi.

"Ei vor ca agresiunea să înceteze şi nu temporar, nu în cazul în care (israelienii) iau ostaticii şi apoi poporul palestinian trăieşte într-o maşină de tocat."

Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic al Hamas, a confirmat că oferta a fost transmisă prin intermediul Egiptului şi Qatarului către Israel şi Statele Unite.

"Am fost dornici să o tratăm într-un spirit pozitiv pentru a opri agresiunea împotriva poporului nostru palestinian şi pentru a asigura o încetare a focului completă şi de durată, precum şi pentru a oferi asistenţă, ajutor, adăpost şi reconstrucţie", a declarat el.

Potrivit documentului, în prima fază de 45 de zile, toate femeile israeliene ostatice, bărbaţii sub 19 ani, precum şi bătrânii şi bolnavii vor fi eliberaţi, în schimbul femeilor şi copiilor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Israelul ar urma să îşi retragă trupele din zonele populate.

Punerea în aplicare a celei de-a doua faze nu va începe până când părţile nu vor încheia "discuţii indirecte privind cerinţele necesare pentru a pune capăt operaţiunilor militare reciproce şi pentru a reveni la un calm total".

Cea de-a doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbaţi rămaşi şi retragerea completă a Israelului din întreaga Gaza. Cadavrele şi rămăşiţele ar urma să fie schimbate în timpul celei de-a treia faze.

"Oamenii sunt optimişti, dar în acelaşi timp se roagă ca această speranţă să se transforme într-un acord real care să pună capăt războiului", a declarat, prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie, Yamen Hamad, un tată a patru copii care se adăposteşte într-o şcoală ONU din Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

În Rafah, la marginea sudică a Fâşiei Gaza, unde jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sunt blocaţi la gardul de la graniţa cu Egiptul, cadavrele a 10 persoane ucise de loviturile israeliene în timpul nopţii erau depozitate la morga unui spital.

"MAI MULTE LOVITURI, MAI MULTE BOMBARDAMENTE"

"Fiecare vizită a lui Blinken, în loc să calmeze lucrurile, nu face decât să înrăutăţească lucrurile, avem parte de mai multe lovituri, de mai multe bombardamente", a declarat Mohammad Abundi, un om îndoliat.

Israelul şi-a început ofensiva militară după ce militanţii din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului, la 7 octombrie. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 27.585 de palestinieni au fost confirmaţi ucişi, iar alte mii de persoane se tem că sunt îngropate sub dărâmături. Până acum a existat un singur armistiţiu, care a durat doar o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie.

Netanyahu se află sub presiune concurentă din partea membrilor de extremă-dreapta din coaliţia sa guvernamentală, care spun că vor demisiona în loc să aprobe orice acord care nu reuşeşte să eradicheze Hamas, şi totodată din partea familiilor ostaticilor care cer un acord pentru a-i aduce acasă.

Washingtonul a prezentat acordul privind ostaticii şi armistiţiul ca făcând parte din planurile pentru o rezolvare mai amplă a conflictului din Orientul Mijlociu, care să ducă în cele din urmă la reconcilierea dintre Israel şi vecinii arabi şi la crearea unui stat palestinian.

"Vom lucra cât de mult putem pentru a încerca să ajungem la un acord, astfel încât să putem merge mai departe - nu doar cu un acord reînnoit, ci şi cu un acord extins privind ostaticii - şi toate beneficiile pe care le-ar aduce acest lucru", a declarat Blinken la o conferinţă de presă la Doha, marţi seara târziu.

Netanyahu a respins un stat palestinian, despre care Arabia Saudită, cel mai mare susţinător în încercarea Israelului de a fi acceptat de vecinii din Orientul Mijlociu, spune că este o cerinţă pentru orice acord de normalizare a relaţiilor cu Israelul.

Presiunea diplomatică vine pe fondul luptelor intense din Gaza, Israelul încercând să cucerească principalul oraş din sudul enclavei, Khan Younis, iar luptele reizbucnesc şi în zonele din nord, pe care Israelul pretinde că le-a supus în urmă cu câteva luni.

Săptămâna trecută, Israelul a declarat că intenţionează să ia cu asalt Rafah, ceea ce a alarmat organizaţiile internaţionale de sprijin, care spun că un atac asupra ultimului refugiu de la marginea Gaza ar provoca o catastrofă umanitară pentru peste un milion de persoane strămutate.

Armata israeliană a declarat că a ucis zeci de militanţi în luptele din ultimele 24 de ore. Ea a făcut afirmaţii similare pe tot parcursul luptelor din Khan Younis, care nu au putut fi verificate în mod independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor