Hamas a încercat să convingă Iranul şi gruparea Hezbollah să participe la atacul din 7 octombrie

Yahya Sinwar (Mohammed Talatene/picture alliance via Getty Images)
Redacţia
13.10.2024

Hamas a încercat să convingă Iranul să se alăture atacurilor teroriste din 7 octombrie asupra Israelului, aşa cum reiese din transcrierile discuţiilor purtate la câteva reuniuni secrete, transmite The Telegraph.

Liderul grupării teroriste, Yahya Sinwar, a încercat să convingă Iranul şi Hezbollah să se alăture atacului sau conflictului mai larg cu Israelul după raid, arată documentele confiscate de armata israeliană.

Procesele-verbale, care au fost obţinute şi raportate de New York Times, arată că Hamas a plănuit pentru prima dată să efectueze atacul în toamna anului 2022.

Documentele de la 10 reuniuni secrete ale liderilor politici şi militari înainte de atacul de la 7 octombrie 2023 arată că teroriştii au amânat planul, pe care l-au numit în cod „marele proiect”, pe fondul eforturilor de a convinge Iranul şi Hezbollah să participe.

Hamas, care simţea că are sprijinul aliaţilor săi, a decis să meargă mai departe fără implicarea deplină a acestora deoarece dorea să împiedice Israelul să desfăşoare un nou sistem avansat de apărare antiaeriană înainte ca atacul să aibă loc, se arată în procesul-verbal.

Unda verde pentru atacul din 7 octombrie a fost dată şi pentru că Hamas dorea să perturbe eforturile de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită.

Înainte de aceasta, Hamas a „făcut pe mortul” doi ani pentru a se asigura că atacul va fi o surpriză. Liderii au declarat că „trebuie să convingă inamicul că Hamas din Gaza doreşte calmul”, potrivit procesului-verbal.

Procesul-verbal arată că adâncirea ocupaţiei Israelului în Cisiordania şi eforturile de a exercita un control mai mare asupra Muntelui Templului, care este sacru atât pentru musulmani, cât şi pentru evrei, au fost, de asemenea, factori în atac.

După ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost readus la putere ca şef al unui guvern de dreapta dură în decembrie 2022, liderii Hamas au prezis că provocarea sa faţă de palestinieni „ne va ajuta să ne îndreptăm spre marele proiect” prin creşterea sprijinului pentru Hamas.

Gruparea Hamas a trimis un membru de rang înalt în Liban în iulie 2023, unde s-a întâlnit cu un comandant iranian de rang înalt. Acesta a cerut ajutorul Teheranului pentru a lovi locuri sensibile la începutul atacului, care a avut loc trei luni mai târziu.

Potrivit documentelor, comandantul a spus că Iranul şi Hezbollah au fost de acord, dar au avut nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti.

Documentele arată, de asemenea, că Hamas a planificat să discute despre atac la o întâlnire ulterioară cu Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah până la asasinarea sa în acest an. Documentele nu dezvăluie dacă discuţiile au avut loc.

Liderii Hamas din Gaza au declarat că l-au informat pe liderul politic al grupării din Qatar cu privire la „marele proiect”, care nu era cunoscut anterior. Ismail Haniyeh, despre care unii spun că nu a fost informat din timp cu privire la atac, a fost asasinat de Israel în iulie.

Liderii Hamas au mai transmis grupării Hezbollah că sunt „obligaţi să se îndrepte spre o bătălie strategică” din cauza „situaţiei interne” a Israelului. Se crede că aceasta a fost o referire la planurile controversate ale lui Netanyahu de a revizui sistemul judiciar.

Cu toate acestea, liderii Hamas au vorbit despre sprijinul acordat de aliaţi, iar raportul New York Times, care a verificat procesele-verbale, sugerează că există o anumită cunoaştere a complotului.

Procesul-verbal a fost găsit pe un computer de către soldaţii israelieni la sfârşitul lunii ianuarie într-un centru de comandă subteran al Hamas din sudul Gazei, la scurt timp după ce liderii grupării au fugit.

The New York Times a verificat documentele împărtăşindu-le cu membri ai Hamas şi experţi apropiaţi teroriştilor. Armata israeliană a concluzionat, de asemenea, că acestea sunt autentice.

Atacul din 7 octombrie asupra Israelului a ucis aproximativ 1.200 de persoane. Israelul a invadat Gaza ca represalii şi a ucis zeci de mii de civili şi militanţi palestinieni.

Conflictul a degenerat într-un război regional mai amplu cu aliaţii Hamas din regiune. Israelul a asasinat lideri de rang înalt iranieni şi Hezbollah şi a invadat Libanul. Iranul a atacat Israelul cu rachete balistice.

Iranul face acum presiuni diplomatice pentru a limita represaliile Israelului. Surse au declarat pentru CNN că Teheranul este „extrem de nervos” şi face eforturi diplomatice urgente pentru a limita amploarea răspunsului aşteptat.

O sursă a declarat că nu era sigur dacă SUA ar putea convinge Israelul să nu lovească siturile nucleare şi instalaţiile petroliere. De asemenea, Teheranul este neliniştit deoarece Hezbollah, cea mai importantă miliţie proxy a sa, a fost slăbită semnificativ în ultimele săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor