Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un set de proiecte de legi

Cabinetul de miniştri îşi asumă răspunderea pentru un set de proiecte privind modificarea şi completarea unor acte legislative. Este vorba despre şapte documente care vizează sistemul energetic, financiar-bancar, agricultură şi bugetul, informează Moldpres cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului.
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)
Ana Chitoroagă
25.09.2014

Cabinetul de Miniştri îşi asumă răspunderea pentru un set de proiecte privind modificarea şi completarea unor acte legislative. Este vorba despre şapte documente care vizează sistemul energetic, financiar-bancar, agricultură şi buget, informează Moldpres.

„Avem de rezolvat câteva subiecte care nu mai rabdă aminare. Am discutat cu colegii din Coaliţie, colegii parlamentari, care susţin această decizie de a ne angaja răspunderea. Există deplină deschidere din partea conducerii Parlamentului pentru prezentarea cit mai rapidă a legilor pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în faţa Legislativului. Sunt convins că prin această asumare dăm dovadă de o abordare responsabilă faţă de oameni şi ne luăm în serios obligaţiile pe care le avem”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă, în debutul şedinţei.

Astfel, unul dintre cele şapte proiecte prevede rectificarea bugetului, fapt ce va permite achitarea compensaţiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă, suplinirea Fondului rutier şi al celui ecologic.

Un alt document ţine de angajamentele Guvernului faţă de producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri cu privire la vacanţa fiscală acordată până la 30 noiembrie 2014, dar şi la scutirea de accize a distilatelor obţinute pe baza de vin, produse în Republica Moldova.

La fel, producătorilor şi procesatorilor de legume, fructe şi struguri nu li se vor aplica penalităţi pentru neplata primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, neachitarea, achitarea tardivă sau achitarea incompletă a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în perioada de pân la 30 noiembrie 2014.

Ministerul Agriculturii va prezenta, în termen de 15 zile, Inspectoratului Fiscal, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină o listă a producătorilor şi procesatorilor de legume, fructe şi struguri. Pentru a fi incluşi în listă, agenţii economici vor depune la Ministerul Agriculturii, în termen de zece zile, cereri şi alte acte solicitate care confirmă practicarea activităţii de producere, procesare şi exportare.

Un alt proiect se referă la unele măsuri privind reorganizarea S.A. „Termocom” într-o întreprindere eficientă şi de tip modern. Proiectul va permite atragerea a 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Documentul a fost susţinut de Cabinetul de Miniştri în scopul asigurării securităţii energetice, creării condiţiilor pentru prestarea stabilă a serviciilor de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Chişinău şi sporirii eficienţei întreprinderilor din sectorul termoenergetic al Capitalei.

Totodată, Executivul îşi asumă răspunderea pentru un proiect cu privire la importul păcurii pentru sezonul toamnă-iarnă 2014-2015 şi pentru un document ce prevede declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de reabilitare a unor sisteme centralizate de irigare: Lopatna, Criuleni, Jora de Jos, Coşniţa, Roşcani, Puhăceni, Blindeşti, Grozeşti, Leova Sud şi Chircani-Zîrneşti, conform studiilor de fezabilitate şi proiectelor de execuţie.

Dacă în decurs de trei zile nu va fi depusă vreo moţiune de cenzură, atunci aceste legi vor fi considerate adoptate şi transmise Preşedintelui ţării pentru promulgare.

Ultima dată, Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe un pachet de legi la 21 iulie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor