Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale pe tema proiectului PSD de eliminare a 102 taxe

PSD nu a indicat în proiectul de lege prin care elimină, cu generozitate, chiar înainte de alegeri, 102 taxe, o sursă de finanţare, aşa cum prevede legea, a subliniat Anca Dragu.
Anca Dana Dragu
Anca Dana Dragu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat marţi, la scurtă vreme după ce deputaţii au adoptat proiectul de lege prin care Liviu Dragnea a eliminat 102 taxe, că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale, pe motiv că sursa de finanţare lipseşte din proiectul PSD, relatează hotnews citând news.ro.

"Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale - n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017", a declarat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte controversata eliminare a taxei radio-tv (măsură ce riscă să ducă la adâncirea aservirii politice a TVR şi a Radioului public), Dragu a declarat că impactul bugetar al eliminării taxei ar fi de circa 600 de milioane de lei: "Aici avem două elemente, respectiv finanţarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament şi mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii, pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Poate fi modificată, e lege organică care poate fi modificată în Parlament", a afirmat Dragu.

Reamintim că deputaţii au adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea, prin care se elimină peste 100 de taxe nefiscale, printre care şi taxa Radio-TV. Proiectul a fost adoptat pe repede-înainte, trecând, în două săptămâni, şi de Senat şi de Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne