Guvernul i-a propus realizatoarei TV Lucia Hossu-Longin sa-l reprezinte in CNSAS

Epoch Times România
13.12.2008

Guvernul i-a propus Luciei Hossu-Longin sa reprezinte Executivul in Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), pe locul ramas liber in urma decesului lui Constantin Ticu Dumitrescu, dupa cum a declarat pentru MEDIAFAX realizatoarea TV.

"Am fost sunata de la Guvern si am fost intrebata daca vreau sa fiu la CNSAS si am acceptat. Nu stiu mai departe care sunt procedurile. Nu m-au anuntat daca s-a definitivat. Inteleg ca trebuie sa fiu validata de Parlament", a declarat Lucia Hossu Longin.

Propunerea facuta Luciei Hossu-Longin de catre Guvern, pentru a reprezenta Executivul in Colegiul CNSAS, vine la circa o saptamana dupa decesul lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Potrivit site-ului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin este vicepresedinta a "Academiei Civice", fundatie care administreaza Muzeul - Memorial de la Sighet. A fost realizator de televiziune, la Redactia Film, Seriale TV, Teatru a Televiziunii Romane si redactor la Teatru si la Studioul de Film pana in anul 1989.

Din 1991, incepe realizarea serialului "Memorialul durerii", care a ajuns la 120 de episoade difuzate, serial consacrat spatiului concentrationar romanesc si rezistentei romanilor in fata comunismului. Filmul a fost oprit in mai 2004, cand serialul abordase ultimul deceniu al epocii Ceausescu. "Memorialul durerii" — seria noua "O istorie care nu se invata la scoala" — a fost reluat la cererea adresata Televiziunii Romane in noiembrie 2005 de catre AFDPR si Academia Civica.

Lucia Hossu Longin a fost producator in 2004 si 2005 la seria "Monstrii sacri": Janny Holt, Marioara Voiculescu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Colea Rautu, Leopoldina Balanuta, Gheorghe Cozorici, regia Dan Necsulea. Lucia Hossu Longin este, de asemenea, autoare a altor filme documentare precum "Romania versus Chang", "Cardinalul Iuliu Hossu si Marea Unire", "Zbor deasupra unui cuib de oameni", "13 — 15 iunie 1990, Mineriada ora cu ora".

In 1992, i se decerneaza Premiul special al juriului pentru film documentar - UCIN - apoi Marele Premiu al Asociatiei Profesionistilor din Televiziunea Romana, Premiul revistei Flacara si Premiul cotidianului Curierul National. Primeste premiul pentru cea mai valoroasa ziarista a anului 1994, acordat de "Edgar Surin Production".

In 1994, ea a fost propusa de PNTCD pentru Consiliul de Administratie al Radiodifuziunii. Cu numai cateva luni inainte, pe fundalul actiunilor intreprinse de Sindicatul Liber din TVR pentru demiterea lui Paul Everac, demisioneaza din Organizatia Redactorilor de Televiziune, solicitand inscrierea in Sindicatul condus de Dumitru Iuga. In iulie 1995, in Aula Facultatii de Drept din Bucuresti, se sarbatoreste realizarea celui de-al 40-lea episod din "Memorialul durerii".

Lucia Hossu Longin este si membra a Academiei Europene de Film cu sediul in Germania. S-a nascut la Braila si a absolvit Facultatea de Limba si Literatura romana - sectia ziaristica, la Universitatea din Bucuresti.

In anul 2006, Valentin Hossu-Longin, fostul sot al Luciei Hossu-Longin, a recunoscut ca a dat note informative la Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor