Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege menit să descurajeze practica trimiterii pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

O iniţiativă legislativă din decembrie 2023 - iniţiată de mai mulţi parlamentari USR - care propune să interzică personalului din sistemul de sănătate publică să pună presiune pe pacienţi ca aceştia să acceseze servicii medicale private a primit, în februarie 2024, aviz negativ de la Guvernul României.

Proiectul este momentan blocat în Parlament, scrie Hotnews.

Propunerea legislativă venea cu două modificări esenţiale la legea drepturilor pacienţilor şi la legea sănătăţii. Astfel:

1. Interzicea oricărui angajat din sistemul public de sănătate (inclusiv personal nemedical) să supună pacientul oricărei forme de presiune sau condiţionare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale private.

2.Transforma în abatere disciplinară orice nerespectare a legii pacientului de către medici.

În prezent, conform legii, medicul răspunde disciplinar dacă nu respectă legile şi regulamentele profesiei medicale, Codul de deontologie medicală sau regulile stabilite de Colegiul Medicilor. Însă legea drepturilor pacientului nu este inclusă în această enumerare.

Dacă ambele modificări legislative propuse de USRişti ar trece, atunci un medic care ar face orice fel de presiune pentru ca pacientul să meargă la o clinică privată ar putea fi sancţionat disciplinar. Medicul riscă astfel de la mustrare sau amendă până la interdicţia de a exercita profesia şi retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne