Gruparea Savonea în acţiune: Secţia de judecători a CSM, reacţie dură după criticile privind îngroparea dosarului "10 august"

Lia Savonea
Lia Savonea

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dominată de “gruparea Savonea”, a condamnat, miercuri, în termeni duri, aşa-zisele “derapaje de limbaj” ale USR PLUS şi ale unor politicieni care au criticat decizia Tribunalului Bucureşti de îngropare a dosarului “10 august”. Judecătorii au insinuat că a fost depăşită “orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare” şi au făcut apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public.

“Afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia”, a precizat Secţia pentru Judecători.

De asemenea, Secţia pentru judecători a afirmat că mesaje precum cel al USR PLUS reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său.

“Secţia pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie”, se arată în comunicatul Secţiei.

Comunicatul Secţiei pentru Judecători din cadrul CSM:

“Faţă de comunicatul alianţei USR-PLUS şi declaraţiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în cauza cunoscută sub numele ‘dosarul 10 august’, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public.

Astfel, prin folosirea unor termeni şi a unor construcţii lingvistice de genul ‘decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti este una foarte tristă pentru democraţia românească’, ‘un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele’, ‘nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic’, ‘o mare ruşine pentru justiţia din România’, ‘imaginea unei ţări abandonate, unde justiţia nu funcţionează, unde justiţia umblă cu capul spart’ a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia.

De asemenea, se constată existenţa unor excese de discurs în legătură cu un alt proces penal, nefinalizat.

Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.

În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său.

Fără a nega dreptul de a fi formulate critici legate de soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra modului în care se realizează acest lucru, chiar înainte ca o hotărâre judecătorească să fie motivată, din perspectiva termenilor folosiţi şi a caracterului de ingerinţă politică manifestată în această situaţie.

Secţia pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie.”

Dosarul 10 august, îngropat

Reamintim că, după mai multe amânări, Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul “10 august”. Iar decizia este definitivă.

Decizia a fost criticată în mod făţiş de o serie de partide şi politicieni, printre ei numărându-se şi premierul Florin Cîţu sau ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

“Vă daţi seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluţii ca vinovaţii să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiţiei şi vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranţă, în continuare încercăm să rezolvăm problema”, a afirmat Cîţu.

În ceea ce priveşte comunicatul publicat de USR PLUS pe pagina sa oficială de Facebook şi care a fost aspru criticat de Secţia pentru judecători, îl redăm în continuare, integral:

“Decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti de a respinge definitiv redeschiderea Dosarului 10 august este una foarte tristă.

Tristă pentru democraţia românească, tristă pentru zecile de mii de oameni care au protestat paşnic pe 10 august 2018 şi care au fost loviţi, fugăriţi şi gazaţi de forţele de ordine.

Înţelegem şi respectăm faptul că decizia aparţine în exclusivitate magistraţilor şi sistemului de Justiţie, dar nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, să ignorăm suferinţa victimelor, excesul de putere şi alte numeroase întrebări legate de toate acele lucruri întâmplate în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018.

La fel ca în cazurile Mineriadei şi Revoluţiei, trebuie să se facă lumină şi în cazul 10 august.

Altfel, avem doar un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele şi fără să fi fost audiaţi toţi suspecţii, martorii şi victimele. Şi mai avem încă o situaţie în care România ar putea fi condamnată la CEDO pentru că nu reuşeşte să respecte drepturile cetăţenilor ei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne