Grecia are nevoie de mai mult "spaţiu pentru a respira", susţine premierul Samaras

Premierul grec Antonis Samaras (D) împreună Jean-Claude Juncker, conferinţă în Atena, 22 august 2012 (Louisa Gouliamaki / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
23.08.2012

Prim-ministrul grec Antonis Samaraa a declarat că deşi ţara sa nu mai are nevoie de pachete de salvare, are nevoie de "spaţiu pentru a respira."

"Permiteţi-mi să fiu foarte clar: Noi nu cerem mai mulţi bani", a fost citat Samaraa de cel mai mare ziar din Germania, Bild, miercuri.

"Nu dăm înapoi de la angajamentele noastre şi de la îndeplinirea tuturor cerinţelor. Dar trebuie să stimulăm creşterea economică, ca să reducem decalajele financiare", a spus el în editorial, care pare a fi un apel la opinia publică germană.

"Tot ce vrem este puţin spaţiu pentru a respira, în aşa fel încât să facem economia să meargă şi să creştem veniturile guvernamentale", a adăugat el. "Trebuie să ieşim din această psihologie negativă, care se aseamănă cu o gaură neagră adâncă."

Samaraa a început o serie de întâlniri cu oficiali din zona euro, miercuri, şi are programat să poarte discuţii cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, vineri.

Au existat multe discuţii în rândul oficialilor germani conform cărora Grecia ar putea fi forţată să părăsească zona euro formată din 17 naţiuni.

Anterior, Germania a ezitat să facă concesii în privinţa Greciei, iar unii analişti susţin că pledoaria de miercuri a lui Samaras va fi greu de înghiţit pentru Germania.

Cu toate acestea, Samaras a subliniat că dacă Grecia va părăsi zona euro şi va reveni la vechea sa monedă, drahma, asta ar reprezenta un dezastru.

"Aceasta ar însemna încă cel puţin cinci ani de recesiune, iar şomajul ar putea creşte la peste 40 la sută", a declarat el pentru Bild.

Ar fi un coşmar pentru ţară şi ar duce în mod inevitabil la colaps economic şi mişcări sociale, a afirmat el.

În urma unei întâlniri cu Samaras, preşedintele Eurogrupului Jean Claude Juncker a declarat că Grecia ar trebui să meargă înainte cu privatizarea, reformele structurale şi alte măsuri.

"Este rândul Greciei să acţioneze. De fapt, aceasta este ultima sa şansă", a spus el într-o conferinţă de presă cu Samaras, în conformitate cu Athens News. "Cetăţenii trebuie să înţeleagă acest lucru."

Dar Juncker a afirmat că se opune "unei ieşiri elene din zona euro", declarând că aceasta ar putea pune în pericol naţiunile care folosesc moneda euro.

Juncker, care a fost criticat pentru sprijinul său fervent pentru Grecia, a reiterat că el este "complet convins" că Grecia va pune în aplicare reformele şi măsurile de austeritate pentru a primi planul de salvare. "Poate că unora nu le place, dar eu sunt de partea Greciei", a spus Juncker.

Samaras a declarat miercuri că "multe s-au schimbat în ultimele două luni", iar ţara avansează cu reformele structurale, potrivit publicaţiei.

Samaras şi partenerii săi de coaliţie se află în dificultate în găsirea unei metode pentru reduceri suplimentare de cheltuieli în valoare de 14 miliarde de dolari, reduceri cerute de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană pentru a primi pachetul de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor