Germania vizează caracteristica de recunoaştere facială a Facebook

Gail Sredanovic din partea grupului militant Raging Grannies (Bunicile furioase) protestează în faţa birourilor firmei Facebook în Palo Alto, California, 4 iunie 2010
Gail Sredanovic din partea grupului militant Raging Grannies (Bunicile furioase) protestează în faţa birourilor firmei Facebook în Palo Alto, California, 4 iunie 2010 (Justin Sullivan / Getty Images)

Comisarul pentru Protecţia Datelor al statului german Hamburg intenţionează să depună un ordin de interdicţie împotriva Facebook, într-un tribunal din SUA. Comisarul susţine că funcţia de recunoaştere facială a Facebook, în ciuda schimbărilor recente, încalcă reglementările europene şi germane privind protecţia datelor, a anunţat miercuri biroul său.

Comisarul Johannes Caspar priveşte faptul că Facebook a adunat informaţii personale biometrice despre utilizatorii săi, fără consimţământul lor, drept o încălcare a protecţiei datelor.

"Datorită potenţialului imens pe care îl deţine manevrarea datelor biometrice, acordul explicit este o cerinţă legală pentru colectarea şi prelucrarea de date biometrice", susţine un comunicat de presă al biroului comisarului.

În vara anului 2011, Facebook a introdus tehnologia de recunoaştere facială pe site-ul său din Europa. Utilizatorii au primit doar o opţiune de refuz, care nu este uşor de a găsit pe site. Două luni mai târziu, Caspar a ameninţat că va da în judecată Facebook dacă nu va dezactiva recunoaşterea facială.

Comisarul este forţa principală care contestă conformitatea Facebook cu reglementările europene de confidenţialitate.

Compania stochează profilul unui utilizator într-o bază de date biometrice, derivată din cele aproximativ 80 de milioane de fotografii încărcate de utilizatori zilnic. Informaţiile biometrice, pe care Facebook le numeşte simplu "fişă cu informaţii fotografice," conţine date privind caracteristicile biologice, cum ar fi distanţa dintre ochi, care pot fi folosite pentru a identifica indivizii.

Ori de câte ori software-ul recunoaşte o persoană, într-o fotografie nouă, acesta sugerează numele persoanei către utilizator. Facebook susţine că ideea are drept scop facilitarea numirii prietenilor utilizatorilor în albumele foto proprii şi răspândirea fotografiilor.

La sfârşitul anului 2011, comisarul a pregătit deja un ordin de interdicţie. Sperând că se va ajunge la un acord între Facebook şi comisarul pentru Protecţia Datelor din Irlanda, care investiga şi el problema, Caspar a amânat acţiunea în instanţă în luna iunie.

Facebook a anunţat recent că va opri colectarea de date biometrice, dar a spus că nu va lua măsuri suplimentare până când nu este atins un acord final.

Caspar cere companiei să şteargă toate datele existente.

"Facebook nu are dreptul să îşi respecte promisiunile doar pe jumătate", a afirmat el în comunicatul de presă.

El va opri ordinul de interdicţie, planificat pentru sfârşitul lunii august, în moment în care Facebook respectă prevederile în vigoare.

"Ei pot fie să ne informeze cu privire la o metodă acceptabilă, prin obţinerea acordului utilizatorilor în cauză, fie să confirme ştergerea datelor faciale colectate până acum", a adăugat Caspar.

Comisarul irlandez pentru Protecţia Datelor a finalizat un audit cuprinzător în ceea ce priveşte respectarea vieţii private pe Facebook şi l-a publicat în decembrie 2011. În timp ce raportul nu a găsit recunoaşterea facială o practică ilegală, comisarul irlandez a recomandat Facebook "să ia măsuri suplimentare ... pentru a obţine acordul utilizatorilor pentru această caracteristică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe