Germania va spori controalele de securitate pe fondul temerilor legate de spionaj

Nancy Faeser (Getty Images)
Redacţia
10.10.2024

Guvernul Germaniei a declarat că ţara va înăspri controalele de securitate pentru personalul din domenii sensibile ale guvernului şi ale afacerilor. Potrivit Deutsche Welle, măsura vine ca urmare a creşterii numărului de cazuri suspecte de spionaj.

Ministerul german de Interne a declarat miercuri că proiectul de lege va extinde măsurile de control pentru personalul din domenii sensibile, cum ar fi IT şi comunicaţii, din guvern şi din „infrastructura critică”.

Germania a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de suspiciuni de spionaj legate de Rusia, de la invazia acesteia în Ucraina, dar şi de China.

Ce presupune proiectul de lege

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a explicat că ameninţarea la adresa democraţiei din partea spionajului şi sabotajului a atins „o nouă dimensiune”.

„Agresiunea rusă în Europa a schimbat fundamental situaţia de securitate. Germania este, de asemenea, în centrul atenţiei serviciilor de informaţii din alte ţări”, a avertizat Faeser.

„Pentru a reduce riscurile de securitate, va trebui să ne uităm şi mai atent la persoanele cărora le încredinţăm sarcini importante şi informaţii confidenţiale în domeniile relevante pentru securitatea statului şi a infrastructurilor noastre critice”, a adăugat ea.

Proiectul de lege introduce măsuri obligatorii extinse de screening pentru personalul care ocupă posturi relevante privind securitatea, cum ar fi IT şi comunicaţii.

În mod specific, acesta vizează infrastructura critică, cum ar fi căile ferate şi centrele de control al alimentării cu energie electrică - plus cele mai înalte niveluri ale guvernului federal.

Acestea includ ministerele, Cancelaria şi Biroul preşedintelui federal.

Partidul AfD din Germania, lovit de un scandal de spionaj

Verificările ar include dacă există candidaţi care au făcut declaraţii problematice în reţelele online.

„Nu vom permite extremiştilor să saboteze statul nostru constituţional democratic din interior”, a declarat Faeser.

Cabinetul a aprobat proiectul de lege miercuri, iar acum trebuie să fie adoptat de parlamentari înainte ca noile măsuri să devină lege.

De ce sunt trase semnale de alarmă?

Mai multe cazuri de presupus spionaj pentru Moscova au zguduit Germania de la invazia rusă în Ucraina în 2022.

Într-unul dintre cazuri, un fost ofiţer de informaţii german a fost acuzat că a transmis Rusiei informaţii care arătau că Berlinul avea acces la detalii privind operaţiunile mercenare ale Moscovei în Ucraina.

Spionajul chinez a fost, de asemenea, o preocupare tot mai mare. În aprilie, în cel mai mediatizat astfel de caz, un consilier al unui deputat german de extremă dreapta din Parlamentul European, Alternativa pentru Germania (AfD), a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor