Germania urmează să primească Arrow 3, un sistem israelian avansat de apărare antirachetă

Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3 (Ministry of Defense of Israel)
Redacţia
30.11.2024

Se preconizează ca Germania să primească un sistem israelian de apărare antirachetă de vârf care a contribuit la protejarea ţării din Orientul Mijlociu de două atacuri iraniene masive la începutul acestui an.

Israelul urmează să desfăşoare Arrow 3, un sistem extrem de avansat conceput pentru interceptarea rachetelor balistice în afara atmosferei terestre, pe teritoriul german în 2025, ca parte a unui acord în valoare de 3,5 miliarde USD anunţat toamna trecută în ceea ce oficialii au declarat a fi cel mai mare export de apărare al ţării.

Transferul are loc în contextul în care Europa şi aliaţii NATO, precum Germania, se confruntă cu o ameninţare crescândă din partea Rusiei cu rachete la flancul estic. Chiar săptămâna trecută, Moscova a folosit o nouă rachetă balistică cu rază intermediară pentru a lovi Ucraina.

Arrow 3 şi-a făcut debutul în luptă în urmă cu doar un an, în primele zile ale războiului pe care Israelul îl purta cu Hamas. Dar inginerul-şef al sistemului a declarat pentru Business Insider că acesta şi-a dovedit valoarea împotriva a două baraje masive de rachete iraniene în aprilie şi octombrie anul acesta.

„Arrow 3 este răspunsul potrivit pentru Germania şi, de asemenea, va fi o parte a unui sistem şi mai mare pentru aliaţii germani din Europa”, a declarat Boaz Levy, directorul general al Israel Aerospace Industries, companie de stat, într-un interviu recent.

Sistemele Arrow sunt un produs al IAI şi al producătorului american Boeing. Acestea au fost dezvoltate deoarece Israelul avea nevoie de o modalitate de a se apăra de rachetele balistice cu rază mai lungă de acţiune. Împreună, acestea alcătuiesc eşalonul superior al reţelei de apărare aeriană a ţării.

Arrow 2, care a fost lansată pentru prima dată în 2000, poate intercepta ţinte în atmosfera superioară. Acesta a fost urmat în 2017 de Arrow 3, care poate elimina ţinte în spaţiu şi la o distanţă de până la 2.415 kilometri - cu mult peste raza de acţiune a sistemelor Patriot şi Terminal High Altitude Area Defense din SUA. Ambele sisteme utilizează un interceptor în două etape alimentat cu combustibil solid pentru a ataca rachetele balistice care sosesc.

Israelul a confirmat prima utilizare operaţională a sistemului Arrow 3 în luna noiembrie a anului trecut, după ce acesta a fost folosit pentru a doborî o rachetă lansată de rebelii houthi din Yemen. Dar sistemul a fost testat cel mai serios în acest an în urma a două atacuri iraniene masive.

La jumătatea lunii aprilie, Iranul a lansat mai mult de 300 de rachete şi drone - inclusiv aproximativ 120 de rachete balistice - asupra Israelului, care, împreună cu forţele partenere precum SUA şi Regatul Unit, a doborât aproape toate muniţiile.

Şase luni mai târziu, la începutul lunii octombrie, Iranul a lansat o salvă mult mai mare de rachete balistice - aproximativ 200 - către Israel. Majoritatea proiectilelor au fost interceptate, inclusiv de nave de război americane.

La începutul acestei luni, Ministerul israelian al Apărării a declarat că Arrow „s-a dovedit eficientă” în ambele atacuri iraniene. Levy a refuzat să ofere cifre specifice privind performanţa sa, dar a spus că sistemul a funcţionat aşa cum a fost prevăzut şi a adăugat: „rezultatele pe care le-am primit în urma acestor atacuri sunt cu adevărat fenomenale”.

„Credem că sistemul şi-a dovedit capacitatea în timpul acestor două atacuri”, a spus el.

Capacitatea demonstrată a sistemului Arrow în conflictele din Orientul Mijlociu îl va face un bun valoros pentru Germania, în timp ce Europa este din ce în ce mai preocupată de ameninţarea rachetelor ruseşti. Războiul Moscovei împotriva Ucrainei şi utilizarea pe scară largă a rachetelor balistice au determinat ţările NATO să caute modalităţi de a-şi consolida apărarea aeriană.

Neliniştea cu privire la capacităţile rachetelor ruseşti a fost subliniată săptămâna trecută, după ce Moscova a lansat o rachetă balistică experimentală cu rază intermediară de acţiune asupra Ucrainei. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a descris arma drept un „nou tip de capacitate letală” desfăşurată pe câmpul de luptă şi a numit-o o „preocupare” pentru SUA.

Atunci când Arrow 3 va ajunge în cele din urmă în Germania, aceasta va completa reţeaua existentă de sisteme NATO capabile de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv bateria MIM-104 Patriot de fabricaţie americană care a fost un cal de bătaie în Ucraina.

Într-o declaraţie făcută la începutul acestei luni, Ministerul israelian al Apărării a declarat că a început să coordoneze pregătirile comune cu Berlinul pentru desfăşurarea iniţială a Arrow 3 anul viitor. Acesta nu a furnizat o dată specifică.

Levy a declarat că desfăşurarea în Germania a fost doar un punct de plecare, dar vine într-un moment crucial, deoarece atacurile cu rachete devin mai frecvente în conflicte.

„Ar trebui să ne aşteptăm să avem atacuri cu rachete în războaiele viitoare şi de aceea o ţară care doreşte să îşi apere activele trebuie să aibă un sistem atât de sofisticat. Arrow a fost proiectat pentru asta”, a spus Levy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor