Germania: Guvernul de coaliţie al lui Merkel în pragul prăbuşirii după demisia liderei SPD

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

Anunţul şocant făcut în urmă cu câteva zile de cancelarul Angela Merkel că îşi va prelungi prezenţa pe scena politică după prestaţia abisală a Uniunii Creştin Democrate (CDU) la alegerile recente pentru Parlamentul European – cel mai slab rezultat înregistrat de acest partid în cadrul alegerilor naţionale, având ca efect pierderea poziţiei CDU/CSU de cel mai mare partid în cadrul celui mai mare corp legislativ al blocului european – şi retragerea sprijinului cancelarului german pentru succesoarea Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a provocat haos în politica germană, în special după ce lidera partenerului de coaliţie major al lui Merkel, SPD, s-a retras duminică din funcţiile de top ale partidului, creând posibilitatea ca guvernul german să se prăbuşească, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Andrea Nahles – care a condus Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga – a fost supusă unei mari presiuni după ce formaţiunea politică a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie la alegerile europene, în contextul în care cetăţenii Europei nu mai doresc să sprijine partidele establishmentului.

Înainte de a avea loc trei alegeri cheie în estul Germaniei în luna septembrie, SPD a intenţionat să reexamineze în toamnă parteneriatul cu alianţa de centru-dreapta CDU/CSU a lui Merkel. Dar înaintea votului planificat marţi pentru alegerea conducerii partidului, Nahles a afirmat că va renunţa la funcţiile de lider al partidului şi al grupului parlamentar, potrivit AFP.

“Discuţiile din grupul parlamentar şi reacţia amplă a membrilor partidului mi-au arătat că nu mai am sprijinul necesar pentru exercitarea funcţiilor”, a precizat Nahles, şocând-o pe Merkel, în condiţiile în care coaliţia de guvernare mai există doar în teorie.

Nahles, în vârstă de 48 de ani, a afirmat că speră că demisia sa “va deschide posibilitatea ca succesiunea să poată avea loc într-o manieră ordonată”.

Merkel – al cărei rating de popularitate s-a prăbuşit de asemenea de când a acceptat ca peste un milion de refugiaţi să intre în Germania ca urmare a dezastruoasei politici a “uşilor deschise” – a declarat duminică faptul că guvernul Germaniei va continua să-şi desfăşoare activitatea în pofida acestei situaţii neplăcute.

“Ceea ce vreau să spun guvernului este că ne vom continua activitatea cu toată seriozitatea şi cu mare responsabilitate”, a afirmat ea.

Dar Harald Christ, şef adjunct al forumului economic al SPD, a declarat publicaţiei germane Bild că decizia lui Nahles a plasat viitorul coaliţiei într-o mare incertitudine.

“Celor care sunt fericiţi astăzi: este o mare pierdere pentru politica germană. Nahles susţine existenţa GroKo-ului – a cărui stabilitate este acum pusă sub semnul întrebării”, a declarat Christ, folosind forma scurtă germană pentru “marea coaliţie” de guvernare.

Cei care au fost mulţumiţi de demisia lui Nahles sunt în întregime membri ai noilor partide ascendente, precum Verzii şi Alternativa pentru Germania (AfD), care au distrus sistemul de centru al Germaniei, rezultând în neînţelegeri fără precedent între extrema stângă şi extrema dreaptă.

Din acest motiv, liderii din CDU au cerut partenerului lor de centru-stânga să nu pericliteze coaliţia: “Mandatul alegătorilor este valid pentru 4 ani şi partidele politice trebuie să asigure stabilitatea în vremuri dificile”, a declarat pentru Bild vicepreşedintele grupului CDU din Parlament, Hans-Peter Friedrich, anticipând prăbuşirea guvernului.

După anunţul privind demisia lui Nahles, AfD a sugerat că guvernul se dezintegrează deja. “Nu numai SPD se dizolvă, ci şi GroKo (alianţa de guvernare) păşeşte pe scena politică doar ca un 'mort viu'”, a scris vicepreşedintele grupului AfD din Parlament, Alice Weidel, într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit AFP, unele dintre cele mai mari publicaţii din Germania au ajuns la concluzii similare.

Bild a notat că “SPD este pe ducă. Şi GroKo”. Iar ziarul Sueddeutsche a susţinut că, de fapt, “coaliţia a ajuns la final”, adăugând că “social democraţii tocmai au învins-o pe femeia care, cu mari eforturi, a creat alianţa. Acum de ce să continuăm să ne mai chinuim cu acest lucru?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe