Germania dezbate instituirea Zilei Veteranilor
alte articole
Germania dezbate introducerea pentru prima dată a unei zile pentru a comemora veteranii militari, acesta fiind un aspect sensibil încă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
După primul război mondial, activitatea militară a Germaniei de Vest a fost restricţionată de forţele aliate la apărarea graniţelor sale. În 1955, ţara a aderat la NATO şi şi-a creat forţele armate federale, cunoscute sub numele de Bundeswehr, o mişcare extrem de controversată în unele cercuri. Recrutarea a fost, de asemenea, instituită.
Doar după reunificarea celor două Germanii, la începutul anilor 1990, Bundeswehr-ul a început să ia parte la operaţiuni în străinătate.
Dezbaterea privind Ziua Veteranilor vine la doar câteva săptămâni după ce Germania a marcat pierderea celui de-al 100-lea soldat într-o misiune internaţională.
În prezent, există 7.000 de trupele germane care servesc pe trei continente, cea mai mare parte fiind în Afganistan şi Kosovo, ambele sub comanda NATO.
Iar după ce guvernul conservator din Germania condus de cancelarul Angela Merkel a abolit anul trecut recrutarea, procesul de înrolare voluntară va fi în curând finalizat.
În faţa acestor evoluţii, ministrul apărării, Thomas de Maiziere, a prezentat recent o propunere, argumentând pentru o sărbătoare la nivel naţional pentru comemorarea veteranilor. Ideea este de a "oferi un impuls pentru recunoaşterea acţiunilor veteranilor", precum şi "pentru păstrarea vie şi activă a legăturii dintre Bundeswehr şi societate", susţine propunerea.
De Maizière admite că acest lucru este ceva "nou, dar numai în Germania", deoarece alte ţări au o lungă tradiţie în ceea ce priveşte ziua veteranilor.
Ministrul sugerează ziua de 22 mai ca Ziua Veteranilor, ziua în care Constituţia a fost modificată în 1956, permiţând crearea Bundeswehr-ului.
Politicieni importanţi din partidul creştin-democrat de la guvernare au sprijinit propunerea. Secretarul General Hermann Grohe a afirmat că o astfel de zi are "o mare valoare simbolică" şi corespunde cu "imaginea unei armate moderne, în mijlocul societăţii", potrivit unei declaraţii a cabinetului său.
Însă cel mai mare partid de opoziţie a răspuns cu scepticism. Rainer Arnold, expertul pe probleme de apărare al social-democraţilor, a criticat propunerea lui de Maizière ca fiind prea vagă şi se îndoia că o astfel de "o zi ar putea penetra societatea", potrivit ziarului Mitteldeutsche Zeitung.
Este încă o întrebare deschisă cum ar putea fi definit un veteran. Potrivit unei percepţii generale din Germania, termenul se referă doar la veteranii din cel de-al doilea război mondial.
De Maizière menţionează două definiţii posibile ce ar putea fi adoptate de Germania. Una urmează modelul scandinav, în care numai cei care au luptat în străinătate, în prezent sau în trecut, pot fi consideraţi veterani. Cealaltă este modelul anglo-american, care acordă statutul de veteran oricărui fost membru al forţelor armate, indiferent dacă a luptat pe câmpul de luptă sau nu şi indiferent unde şi-a satisfăcut stagiul militar.
Într-un efort de a obţine un sprijin larg, ministrul nu a indicat ce model preferă. "Este important să evităm o scindare în cadrul forţelor armate, între soldaţii cu şi fără statutul de veteran", a spus el în propunere.