Putin semnează un ordin executiv de recunoaştere a paşapoartelor emise de separatiştii din estul Ucrainei. SUA critică mişcarea

Într-o mişcare criticată de SUA, liderul de la Kremlin a semnat un ordin executiv prin care Rusia va accepta temporar diverse documente – paşapoarte, certificate de căsătorie, de naştere etc. – emise de regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un ordin executiv prin care se recunosc în mod oficial documentele de identificare emise de două autoproclamate republici separatiste din estul Ucrainei.

Pe lângă paşapoarte, Federaţia Rusă va recunoaşte documentele privind educaţia, certificatele de naştere, de deces, căsătorie şi divorţ precum şi actele de înregistrare a automobilelor.

Acum, folosind documente emise de autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk, persoanele din aceste regiuni vor putea intra în Rusia.

Conform ordinului executiv – despre care Putin a declarat că l-a semnat “pentru a proteja drepturile şi libertăţile omului” în conformitate cu “principiile larg recunoscute ale legii umanitare internaţionale”, Rusia va recunoaşte doar temporar documentele republicilor rebele, până când va fi soluţionat conflictul din estul Ucrainei.

Această mişcare are loc după ce, la începutul lunii, agenţia de ştiri RBC a susţinut că autorităţile vamale ruseşti acceptau deja, neoficial, documente de identificare emise de republicile separatiste ucrainene.

Ambasada americană din Kiev a susţinut duminică pe Twitter că decizia Rusiei de a recunoaşte aceste documente este incompatibilă cu procesul de la Minsk privind reglementarea conflictului.

Ambasada a mai cerut Rusiei şi separatiştilor să retragă armele grele de pe linia frontului pentru a asigura un armistiţiu de durată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe