George Maior: Fiscul trebuie să implementeze informaţiile SRI cu eficienţă

Epoch Times România
29.03.2012

Serviciul Român de Informaţii a furnizat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală date privind combaterea evaziunii fiscale, însă ANAF trebuie să le implementeze mai eficient, a declarat directorul SRI, George Maior, într-un interviu acordat postului România TV.

"Încercăm să transmitem toate informaţiile şi nu au, cred, ce să reproşeze, că nu au informaţiile corespunzătoare. Ei trebuie să le implementeze şi ar trebui să le implementeze permanent, poate chiar şi cu o eficienţă mai mare", a spus Maior, referitor la ANAF.

Cu privire la evaziunea fiscală din Portul Constanţa, George Maior a afirmat că "sunt destule probleme legate de această zonă", însă, evaziunea fiscală "se face şi în Portul Rotterdam".

În context, el a precizat că încă de acum doi ani SRI a iniţiat în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o analiză în care a indicat "zonele unde este orientată evaziunea, fenomenul ca atare, cum afectează bugetul de stat, ramificaţiile sale, incidenţa asupra bugetului într-o situaţie de criză economică acută".

Potrivit unor estimări ale SRI, nivelul evaziunii fiscale a atins 35% din Produsul Intern Brut, însă anul trecut s-a diminuat la 27-28% din PIB, a precizat Maior.

De asemenea, şeful SRI a susţinut că "s-a întâmplat" ca decidenţii să nu folosească informaţiile primite de la Serviciu.

"Bineînţeles că s-a întâmplat. Şi aceasta este nu doar o problemă a SRI. În general, este o problemă a serviciilor de informaţii. Informaţia se transmite unui beneficiar legal, la nivel central sau local, din stat şi ea trebuie transformată în ceva: într-o decizie, într-o acţiune, într-o strategie. Uneori se face, alteori, nu. Întotdeauna este o discrepanţă între informaţie şi modul în care beneficiarul utilizează acea informaţie", a spus George Maior.

El a precizat că, "din păcate, s-a mai întâmplat" şi ca miniştrii să nu folosească informaţiile SRI privind anumite persoane pe care urmau să le numească în funcţii importante în ministerele respective.

"Din păcate, s-a mai întâmplat şi aţi văzut problemele din justiţie ale unora. După cum s-a întâmplat şi ca ministrul respectiv să ia deciziile adecvate şi să prevină evenimente în justiţie", a arătat Maior.

Întrebat dacă SRI a furnizat decidenţilor informaţii privind contractele "băieţilor deştepţi" din energie cu Hidroelectrica, păguboase pentru statul român, Maior a subliniat că securitatea energetică a ţării este foarte importantă pentru Serviciu, însă a precizat că "au existat decizii economice" a căror oportunitate nu o judecă el.

"Serviciul a informat întotdeauna, au existat decizii economice a căror oportunitate nu o judec eu. Informaţiile au existat. Când acele informaţii au vizat şi aspecte de corupţie, ele s-au transmis instituţiilor abilitate. Vă asigur că facem acest lucru ca o prioritate importantă a noastră", a susţinut directorul SRI, la România TV.

Totodată, el a apreciat că fenomenul corupţiei s-a diminuat în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor