Geoană: Nu vedem condiţii pentru o negociere între Rusia şi Ucraina în viitorul apropiat

Mircea Geoană - secretarul general adjunct al NATO
Mircea Geoană - secretarul general adjunct al NATO (Facebook - Mircea Geoană)

În prezent nu există “condiţii pentru un minim de teren” în vederea desfăşurării de negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a declarat, marţi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

“Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (...) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a precizat Geoană, citat de Agerpres.

De asemenea, Geoană a afirmat că, deşi pe perioada iernii “probabil” va avea loc o încetinire relativă a intensităţii războiului, din păcate, “astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică” a acestuia.

“Pe termen scurt nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a adăugat el.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, la nivelul aliaţilor există o comunicare cu partea rusă pe canale politice şi specializate (militare şi de intelligence) “în afara discuţiei despre Ucraina”.

“Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse”, a mai declarat Geoană.