Gazprom în plină criză: E forţat să crească preţurile pentru cetăţenii ruşi în mijlocul iernii
Gazul din Rusia obişnuia să fie ieftin, dar totul s-a schimbat după invazia împotriva Ucrainei. Confruntat cu pierderi, datorii uriaşe şi concedieri, gigantul Gazprom apelează acum la cetăţenii ruşi pentru a-l ajuta să iasă din necazurile financiare, relatează Remix.
Conducerea Gazprom ar fi cerut Kremlinului să majoreze de trei ori preţul gazelor pe piaţa internă.
Alexei Saharov, şeful departamentului strategic al Gazprom, a vorbit despre situaţia dificilă a companiei:
"Nivelul actual al preţurilor cu ridicata reglementate la gaze în Rusia nu asigură crearea de resurse financiare în cantităţi suficiente pentru a face investiţiile de capital necesare întreţinerii şi dezvoltării infrastructurii de gaze în interesul clienţilor ruşi. Iar acest lucru nu poate decât să afecteze fiabilitatea aprovizionării cu gaze pe termen lung", a avertizat el în timpul unei reuniuni a Consiliului de experţi din Duma de Stat.
Saharov a susţinut că preţul gazului pentru ruşi trebuie să crească la un nivel care să permită Gazprom să furnizeze gaz tuturor regiunilor şi să implementeze proiecte de investiţii. De asemenea, compania va trebui să tripleze tarifele pentru transportul gazelor pentru producătorii independenţi.
În mai 2024, Remix a relatat că Gazprom a înregistrat prima pierdere din ultimii 20 de ani şi înregistrează un deficit de 7 miliarde de dolari. La începutul lunii ianuarie, gigantul petrolier a anunţat că va trebui să concedieze peste 1.500 de angajaţi de la sediul său din Sankt Petersburg.
"Gazprom generează în prezent pierderi. Tariful îngheţat din 2015 este de 62,5 ruble pe mia de metri cubi pe 100 km, iar cheltuielile companiei se ridică la 109 ruble. Preţul de care Gazprom are nevoie şi pe care îl cere de la Kremlin este de 170 de ruble", a afirmat el Saharov, citat de Remix.
Gazul în Rusia era ieftin, dar totul s-a schimbat după invazia împotriva Ucrainei.
"De la începutul războiului, guvernul rus a efectuat o indexare record a tarifelor la gaze pentru cetăţeni în peste 10 ani. Anul trecut, preţul gazelor a crescut cu 11,2%. O nouă creştere de 10,2% este planificată de la 1 iulie 2025 (creşterea cumulată a preţurilor la gaze va fi de 37% de la începutul invaziei în Ucraina)”, precizează Gazprom.
În decembrie, Putin a recunoscut că creşterea economică a Rusiei măsurată în PIB va fi în 2025 la jumătate faţă de 2024, crescând sub 4% în acest an şi, potrivit estimărilor oficiale ale Kremlinului, va încetini la 2-2,5% în 2026.
Preşedintele rus a declarat că sarcina autorităţilor pentru anul viitor va fi de a "stabiliza inflaţia", care este în creştere în ciuda eforturilor Băncii Centrale a Rusiei, care a majorat rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.