Gabriel Oprea: 25 octombrie, un moment cu valoare de referinţă în istoria neamului românesc

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a participat marţi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, la ceremonia militară desfăşurată la Monumentul eroilor militari căzuţi la datorie.
Epoch Times România
26.10.2011

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a participat marţi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, la ceremonia militară desfăşurată la Monumentul eroilor militari căzuţi la datorie.

Ministrul Oprea i-a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru prezenţa la eveniment, pentru întreg sprijinul acordat şi a felicitat întregul personal al Armatei României, precum şi militarii din statele partenere şi aliate prezenţi la eveniment.

"Domnule preşedinte, vă mulţumim pentru că ne sunteţi alături într-o zi atât de importantă şi vă mulţumim pentru tot sprijinul oferit Armatei, al cărei comandant sunteţi. Armata României are nevoie de încrederea, preţuirea şi sprijinul dumneavoastră şi vă asigur că militarii români îşi vor îndeplini cu devotament, oriunde şi oricând ţara le va cere, misiunile încredinţate", a spus ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

În discursul său el a afirmat că ziua de 25 octombrie reprezintă un moment cu valoare de referinţă în istoria neamului românesc, un eveniment important din viaţa celor care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară.

"Astăzi este unul dintre acele momente în care trebuie să deschidem "cartea de aur a neamului", să citim cu emoţie numele eroilor noştri şi să ne rugăm pentru sufletele lor. Este un moment de profundă recunoştinţă faţă de eroii noştri, faţă de cei care au făcut sacrificiul suprem pentru a reda întreaga Românie românilor. Avem datoria să dăm onorul veteranilor de război prezenţi la această ceremonie şi, prin ei, tuturor veteranilor de război participanţi la manifestările care au loc în toate garnizoanele din ţară, la monumentele comemorative ale eroilor neamului. Îi asigurăm pe bravii veterani de război de întreaga noastră recunoştinţă şi preţuire pentru modul în care şi-au servit Patria", a afirmat Oprea.

Ministrul a adus un omagiu şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de militarii căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi în misiunile desfăşurate în ţară.

"Pentru fiecare român este o datorie sfântă să dăm de Ziua Armatei României, aici, la acest monument, onorul solemn camarazilor noştri căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi în misiunile desfăşurate în ţară. Să omagiem, cu recunoştinţă, sacrificiul lor, un excepţional exemplu de dăruire şi curaj, cu care şi-au onorat Jurământul faţă de patrie, sub culorile Drapelului nostru naţional. Mulţumim familiilor acestor eroi, care ne-au fost mereu alături, ataşate cu sufletul de Armata Română. Toţi faceţi parte din marea familie a Armatei României şi avem suprema datorie de a vă ocroti întotdeauna. Am demonstrat că ne preocupă soarta semenilor noştri şi nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne preocupăm permanent ca familiile, urmaşii eroilor noştri să beneficieze de întregul nostru sprijin", a adăugat ministrul Apărării Naţionale.

El a reamintit şi de militarii români care participă la misiuni de menţinere a păcii şi de instruire, care planifică şi conduc operaţii desfăşurate sub egida ONU, NATO, Uniunii Europene, subliniind că aceştia sunt, prin ceea ce fac, "adevăraţi ambasadori ai imaginii României în lume".

"Militarii români acţionează în teatrele de operaţii din Afganistan şi din Balcanii de Vest, pentru a asigura pacea şi securitatea în aceste zone fierbinţi ale lumii. Suntem cu gândul şi cu sufletul alături de aceşti bravi fii şi fiice ale poporului român. Ca ministru al Apărării Naţionale, ca cetăţean al acestei ţări, sunt mândru de exemplul de devotament, profesionalism şi curaj dat de camarazii noştri, atât în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, cât şi pe teritoriul naţional", a afirmat ministrul Gabriel Oprea.

În cadrul ceremoniei desfăşurate la Monumentul eroilor căzuţi la datorie din Parcul Tineretului a avut loc şi avansarea la gradul de general de brigadă a comandantului Brigăzii 6 Operaţii Speciale, colonel Constantin-Adrian Ciolponea, a comandantului Brigăzii 2 Infanterie, colonel Dorinel Duican, comandantului Brigăzii 15 mecanizată, colonel Vasile Roman, şi comandantului Flotilei 90 Transport Aerian, comandor Cristinel-Reliu Ion.

De asemenea, au fost avansaţi la gradul de contraamiral de flotilă şeful Instrucţiei şi Doctrinei la Statului Major al Forţelor Navale, comandor Corneliu Bocai, şi şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, comandor Tiberiu Frăţilă.

La ceremonie au mai participat, alături de preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şefi de arme din MApN, ataşaţi militari, parlamentari UNPR, primarii sectoarelor 2 şi 4, dar şi numeroşi bucureşteni.

Monumentul eroilor militari căzuţi la datorie a fost dezvelit în 2010, cu ocazia Zilei Armatei, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Apărării, Gabriel Oprea. Cei doi au asistat atunci la slujba oficiată de un sobor de preoţi militari de sfinţire a Monumentului dedicat militarilor români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii, după care au depus coroane de flori. Monumentul dezvelit de Ziua Armatei, din faţa Palatului Copiilor, a fost realizat prin contribuţia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, şi a Primăriei Sectorului 4.

Ziua Armatei României este sărbătorită şi prin arborarea Drapelului Naţional la toate sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în toate ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării şi în teatrele de operaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor