Fuzes: József Nyirő a fost antiromân, toţi care au dorit Ardealul înapoi au fost antiromâni

Epoch Times România
24.06.2012

Scriitorul József Nyirő a fost antiromân, la cel cum au fost toţi ungurii care au dorit Ardealul înapoi, la fel cum şi românii care nu au vrut să renunţe la Transilvania au fost antimaghiari, a declarat ambasadorul Oskar Fuzes.

”Toată lumea din Ungaria care a vrut înapoi Ardealul sau refacerea Ungariei Mari a fost antiromână, din acest punct de vedere. Toată politica Ungariei a fost bazată pe revanşism. Acest revanşism a eşuat. Dar în timpul lui József Nyirő această politică a fost oficială. Şi bineînţeles, în acest sens, József Nyirő a fost antiromân. Aşa cum putem zice că toată România a fost antimaghiară pentru că nimeni în România nu vroia să dea Ardealul înapoi”, a subliniat ambasadorul ungar.

Cât despre acuzaţiile de antisemitism aduse lui József Nyirő, Oskar Fuzes a precizat că a consultat mai mulţi istorici, care susţin că scriitorul născut în Transilvania a fost ”la graniţă”.

”Răspunsul meu, în calitate de persoană privată, este următorul: am întrebat pe mulţi istorici literari dacă a fost sau nu antisemit. Răspunsul a fost da. Pe de o parte a participat în Parlamentul lui Ferenc Szalasi care a fost un dictator antisemit, antiromân. A făcut nişte declaraţii care sunt la graniţă. Nu a trecut această graniţă. Nu avem dovezi că a fost un antisemit clar”, a explicat Fuzes.

”Era în timpul războiului când antisemitismul a fost politica oficială şi în Ungaria, şi în România, şi în alte ţări”, a mai spus diplomatul ungur.

Despre încercările de reabilitare a lui Horthy Miklós, ambasadorul Ungariei la Bucureşti consideră că nu sunt importante.

Premierul Viktor Orban a fost de acord cu lansarea acestei dezbateri întrucât pentru o parte a societăţii ungare Horthy Miklós a fost un lider bun, în timp ce pentru o altă parte el este răspunzător pentr dezastrul din timpul şi după cel de-al doilea Război Mondial.

Faptul că în Ungaria au fost dezvelite busturi ale lui Horthy Miklós ”este un semn că pentru o parte a societăţii maghiare Horthy e o figură pozitivă”, crede Fuzes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor