Oskar Fuzes: Implicarea lui László Kövér în politica din România afectează comunitatea maghiară

Epoch Times România
24.06.2012

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, consideră că implicarea preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, László Kövér, în politica din România afectează comunitatea maghiară şi a dus şi la politizarea ceremoniei de reînhumare a scriitorului József Nyirő la Ordoheiu Secuiesc.

Într-un interviu acordat NewsIn, diplomatul recunoaştre că implicarea unui oficial ungar de partea unui partid afectează întreaga comunitate maghiară din România. De altfel, faptul că László Kövér e preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar a fost ”rădăcina” politizării ceremoniei de reînhumare a scriitorului József Nyirő la Ordoheiu Secuiesc.

Rugat să comenteze declaraţia lui László Kövér, potrivit căruia comportamentul Guvernului român a fost ”barbar, necivilizat şi neprietenos”, ambasadorul a recunoscut că a fost o declaraţie ”dură”, dar a fost ”sinceră”.

În opinia lui Oskar Fuzes, România, care s-a opus reînhumării rămăşiţelor lui József Nyirő la Odorheiu Secuiesc, a avut dreptul să reacţioneze aşa. ”Din punctul de vedere al României a fost normal, s-a opus pentru că (n.r. - József Nyirő) a fost un partizan al Ungariei Mari, deci a fost antiromân. Eu înţeleg această opinie. Pe de altă parte, dacă totul n-ar fi fost politizat şi nu s-ar fi făcut mai mult decât slujba de pomenire am fi putut să evităm această problemă”, a precizat diplomatul ungar.

Cât despre scuzele cerute de premierul Victor Ponta, Oskar Fuzes a spus că în Ungaria există ”o diferenţă foarte clară” între preşedintele Parlamentului şi Guvern, iar Executivul nu a fost implicat în această iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor