Ambasadorul Ungariei: Autonomia este singura soluţie de compromis

Autonomia e antonimul separatismului şi constituie singura soluţie de compromis între suveranitatea României şi dreptul de autoguvernare al maghiarilor, a declarat recent ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes.
Liviu Şerbănescu
24.06.2012

Autonomia e antonimul separatismului şi constituie singura soluţie de compromis între suveranitatea României şi dreptul de autoguvernare al maghiarilor, a declarat recent ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes.

Diplomatul ungur a precizat într-un interviu pentru NewsIn că nu-i înţelege pe românii care cred că autonomia înseamnă separatism.

”Autonomia este împotriva separatismului. Separatismul este antonimul autonomiei. Autonomia este singura soluţie de compromis, singura soluţie sănătoasă şi logică între suveranitatea României şi dreptul de autoguvernare a minorităţii maghiare. Din acest punct de vedere, sunt absolut împotriva revanşismului şi a pretenţiilor teritoriale din partea Ungariei”, a spus Oskar Fuzes.

El a explicat că există mai multe forme de autonomie, iar una dintre ele este ”autonomia teritorială - unde minoritatea este majoritate, cum este cazul Ţinutului Secuiesc”.

Oskar Fuzes a mai spus că pentru ceilalţi maghiari din România nu e nevoie de autonomie teritorială: ”E nevoie de autonomie culturală sau autonomie personală”.

Din acest punct de vedere, sunt absolut împotriva revanşismului şi a pretenţiilor teritoriale din partea Ungariei

Şeful misiunii diplomatice a Ungariei la Bucureşti mai crede că va fi ”păcat” dacă Legea privind statutul minorităţilor, aflată în Parlament, va fi adoptată fără a prevedea autonomia culturală pentru maghiari, aşa cum a declarat Victor Ponta.

Totodată, Fuzes este convins că maghiarii vor obţine autonomia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor