Fritz strânge cureaua, dar nu e suficient: Am tăiat drastic bugetul Primăriei. Aşteptăm ca Guvernul să aloce bani pentru căldură
alte articole
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat vineri că a redus drastic bugetul de funcţionare al primăriei pentru a face faţă financiar creşterii preţului la gaz.
“Am tăiat astăzi drastic bugetul de funcţionare al Primăriei astfel încât să eliberăm resurse financiare pentru a suporta creşterea preţului la gaz. Toate fondurile pe care le-am tăiat sunt de la capitolul funcţionare. Nu am luat niciun leu din capitolul de investiţii şi sper, cu toată puterea mea, să nu fim nevoiţi să o facem.
Am tăiat 3 milioane de lei din fondul de salarii. Am mutat un excedent de 3,7 milioane de lei, rezultat de refuzul la plată a serviciilor neefectuate de salubrizare. La fel şi în cazul întreţinerii spaţiilor verzi: 2 milioane de lei. Am mai mutat spre căldura şi apă caldă în oraş 1,5 milioane de lei de la iluminat public, fonduri necheltuite, şi întreg fondul de rezervă de 2,5 milioane de lei”, a precizat Fritz, într-o postare publicată pe Facebook.
Edilul oraşului de pe Bega susţine însă că eforturile făcute în acest sens pe plan local nu sunt suficiente şi pentru a trece cu bine peste iarnă, aşa că se aşteaptă ca Guvernul să îşi respecte promisiunile de a aloca bani din Fondul de Rezervă pentru asigurarea căldurii şi a apei calde în lunile ce urmează.
„Încă de la primele semne ale acestei crize a preţului la gaz am spus mereu că nu există o singură soluţie. Că susţinerea costului la gigacalorie în faţa acestei explozii a preţurilor, trebuie să vină din trei surse: de la bugetul local, de la consumatori şi de la Guvern.
Bugetul local a dat, în acest an, tot ceea ce putea să dea spre Colterm, 153 de milioane de lei, doar pentru facturi curente. Acestei sume uriaşe se adaugă alocarea primită de la Consiliul Judeţean în valoare de 1,2 milioane de lei.
Eforturile timişorenilor şi ale bugetului local nu vor fi suficiente pentru a trece cu bine această iarnă. De aceea, aşteptăm ca Guvernul să materializeze promisiunile făcute la începutul acestei săptămâni şi să aloce bani de la Fondul de Rezervă pentru a putea asigura furnizarea căldurii şi a apei calde pe întreaga durată a iernii, în spitale, şcoli şi gospodării”, a conchis Dominic Fritz.
Context
Săptămâna trecută, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat că a fost sistat gazul către compania de termoficare din oraş, înainte să poată fi găsit un alt furnizor. Ca urmare, majoritatea spitalelor municipiului şi aproximativ 50.000 de gospodării vor rămâne fără apă caldă şi căldură.
“Astăzi, din păcate, o să fie câteva lucruri grele de anunţat, de discutat. Acum câteva minute compania Delgaz a oprit distribuţia gazului pentru CET Centru şi Compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care, din păcate, până la urmă ne-a dat un răspuns negativ. Asta înseamnă că Timişoara, momentan, nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. Asta vine într-un context de criză energetică de la nivel european. Există foarte puţin gaz pe piaţă. Majoritatea companiilor ne spun că nu au cantităţile necesare pentru a furniza constant Colterm cu cantităţile de care avem nevoie”, declara atunci Fritz într-o conferinţă de presă.
De asemenea, edilul a afirmat că există câteva companii care au precizat că ar putea furniza gaz, dar numai prin sistemul de plată în avans. Totuşi, Fritz a exclus acest scenariu din cauza lipsei de fonduri:
“După cum ştiţi, la preţurile actuale, unde vorbim de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să dăm aceste sume şi să semnăm contracte pe aceste sume cu gazul în avans. Asta, din păcate, înseamnă că, în Timişoara, în jur 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură şi, şi mai rău, înseamnă că spitalele Timişoarei, şi nu doar cele în subordinea Primăriei ci toate spitalele, vor rămâne fără apă caldă şi căldură”, menţiona primarul.
Ulterior, la o zi după aceea, Dominic Fritz a revenit spunând că a reuşit să găsească o “soluţie de avarie” cu un furnizor de gaz, dar că soluţia găsită asigură apă caldă şi căldură doar pentru o săptămână.
“Am reuşit să găsim o soluţie de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgenţă pentru o cantitate de gaz care asigură clienţilor Colterm căldură şi apă caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toţi banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz şi va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu cărbune şi un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcţionarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere.
Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluţii pentru ca timişorenii abonaţi la Colterm şi spitalele să aibă în această iarnă căldură şi apă caldă. Susţinerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România”, scria primarul Timişoarei, pe pagina sa de Facebook.
Ce a promis Guvernul
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat, vinerea trecută, că i-a transmis primarului Timişoarei, Dominic Fritz, ce trebuie să facă pentru a se împrumuta de bani din trezorerie pentru a putea rezolva problema căldurii şi a apei calde în oraş.
"Am fost, acum, la Ministerul Finanţelor Publice. Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, am avut o discuţie telefonică cu primarul Timişoarei, cu Dominic Fritz, am găsit o soluţie, care era deja pe masă. Este o Ordonanţă pe care, deja, am dat-o anul acesta pentru a se putea împrumuta din trezorerie. I-am oferit o soluţie Primăriei Timişoarei, sper ca în următoarele două zile să aibă resursele necesare pentru a putea avea gaz şi căldură în Timişoara. Resursele sunt acolo, la Ministerul Finanţelor, doar am avut discuţia cu domnul primar, pentru a-i arăta cum să acceseze aceşti bani.
Pentru Timişoara, în acest moment, există o soluţie. Discuţia a fost între ministrul Finanţelor şi domnul primar şi, sper, să acceseze acest credit cât mai repede", declara Cîţu la vremea aceea.
Întrebat dacă primarul Fritz ştia sau nu că are această variantă, şi câţi bani va cere, Florin Cîţu a replicat:
„Avea posibilitatea, poate nu ştia. I s-a explicat, acum, exact cum se face. Este Ordonanţa pe care am dat-o acum câteva luni de zile şi este nevoie de o decizie la Primărie şi, apoi, se derulează automat lucrurile. Ordonanţa spune foarte clar. […] Nu ştiu cât o să ceară. Ştiu că mai sunt 100 şi ceva de milioane de lei la trezorerie. Poate să ia aceşti bani, care sunt acolo şi, apoi, găsim o altă soluţie. Este o situaţie de urgenţă, am găsit o soluţie acum. O să vedem dacă o să fie şi alte probleme”.