Franţa: Vestele galbene blochează o rută majoră către Spania

Cabinele de taxare de pe autostrada A9 din munţii Pirinei au fost blocate timp de câteva ore de către manifestanţi. Mai puţin de o mie de persoane au ieşit pe străzile din Paris pentru a protesta împotriva costurilor de trai în creştere şi împotriva poziţiei adoptate de guvern în favoarea companiilor.
Manifestanţi “veste galbene” în timpul unui protest în apropierea Arcului de Triumf din Paris, 1 decembrie 2018
Manifestanţi “veste galbene” în timpul unui protest în apropierea Arcului de Triumf din Paris, 1 decembrie 2018 (Veronique de Viguerie/Getty Images)

Mişcarea de protest franceză a „vestelor galbene” s-a redus semnificativ sâmbătă, când doar câteva sute de persoane s-au adunat în centrul Parisului pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit Deutsche Welle.

În pofida a zeci de arestări, au fost raportate proteste în mare parte paşnice pe străzile capitalei franceze, unde viaţa de pe popularul bulevard Champs-Elysees – scena unor violenţe majore şi a unor acte de vandalism în precedentele cinci weekend-uri de protest – s-a întors la normal.

Temerile că manifestanţii vor afecta activităţile din faţa Palatului Versailles, situat la marginea Parisului, s-au domolit când doar 60 de manifestanţi s-au adunat acolo. Mulţi dintre manifestanţi s-au adunat lângă bazilica Sacre-Coeur din pitorescul cartier Montmartre, situat în apropiere de centrul capitalei.

Prezenţa manifestanţilor a fost mai notabilă în altă zonă a Franţei, unde vestele galbene au blocat cabinele de taxare de pe autostrada A9, în apropiere de graniţa franco-spaniolă, lângă Perpignan. La un moment dat, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii şi pentru a repune în mişcare traficul rutier.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un motociclist a decedat după ce a intrat într-un camion prins într-un blocaj rutier, de asemenea în apropiere de Perpignan.

Şoferul a devenit cea de-a 10-a persoană care a murit în timpul mişcării vestelor galbene, care a început în 17 noiembrie, iniţial ca un protest împotriva unui plan pentru creşterea taxei pe carburanţi însă ulterior s-a transformat într-un protest împotriva preşedintelui Macron şi a creşterii costurilor de trai. Majoritatea victimelor s-au produs în accidente rutiere.

O altă autostradă, care leagă Franţa de nord-vestul Italiei, a fost de asemenea blocată de aproximativ 200 de manifestanţi.

De asemenea, blocaje rutiere au fost raportate şi în nordul Franţei, în apropiere de graniţa cu Belgia, în timp ce aproximativ 100 de persoane au blocat Podul Europei din Strasbourg, situat în apropierea graniţei cu Germania. Podul a fost eliberat după sosirea poliţiei la faţa locului.

Pe cuprinsul ţării, aproximativ 200 de sensuri giratorii au rămas ocupate de manifestanţi şi alte proteste fuseseră planificate pentru sâmbătă în Lyon, Toulouse, Orleans şi Bretania.

Ca răspuns la campania de şase săptămâni a vestelor galbene, Parlamentul francez, a renunţat recent la creşterea taxei pe carburanţi, iar vineri a adoptat măsuri de urgenţă în valoare de 10 miliarde de euro pentru a reduce povara fiscală şi pentru a creşte puterea de cumpărare.

Deşi protestele la nivel naţional şi-au pierdut din elan de la o săptămână la alta, mulţi observatori se aşteaptă ca vestele galbene să iasă din nou în forţă pe străzi după Crăciun.