Franţa pune presiune asupra noii administraţii a SUA. Susţine că Iranul îşi fabrică bomba
alte articole
Iranul este în proces de consolidare a capacităţii sale nucleare militare şi este urgent ca Teheranul şi Washingtonul să revină la un acord nuclear din 2015, a declarat ministrul francez de Externe, într-un interviu publicat sâmbătă.
Comunicatul ministrului francez de Externe, care reflectă îngrijorările mai multor cancelarii europene, este însă privit cu suspiciune de către actuala administraţie Trump deoarece acordul la care face referire nu împiedică Iranul să îşi construiască arme nucleare, ci - în cel mai bun caz - doar amână acest lucru.
Iranul şi-a accelerat încălcarea acordului nuclear după retragerea Statelor Unite din tratat în mai 2018, şi, la începutul acestei luni, a început să promoveze planuri de îmbogăţire a uraniului la o concentraţie de 20%, la centrala nucleară subterană Fordo. Acesta este nivelul pe care Teheranul îl atinsese în trecut, înainte de a încheia un acord cu puterile mondiale care au agreat să ridice sancţiunile economice impuse asupra Iranului, cerând în schimb Republicii Islamice să îşi amâne ambiţiile nucleare.
Încălcarea acordului nuclear de către Republica Islamică de când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din JCPOA şi a impus ulterior sancţiuni asupra Teheranului poate complica eforturile preşedintelui ales Joe Biden, care este aşteptat să preia funcţia în 20 ianuarie 2021.
"Administraţia Trump a ales ceea ce a numit campania de presiune maximă asupra Iranului. Rezultatul a fost că această strategie a crescut doar riscul şi ameninţarea", a declarat Le Drian pentru ziarul Journal du Dimanche.
„Acest lucru trebuie să se oprească pentru că Iranul şi - spun asta clar - se află în procesul de dobândire a capacităţii nucleare (de arme)”.
Scopul principal al acordului a fost extinderea timpului pe care Iranul îl va avea pentru a produce suficient material pentru a fabrica o bombă nucleară, dacă ar alege, la cel puţin un an, de la aproximativ două - trei luni. De asemenea, a ridicat sancţiunile internaţionale împotriva Teheranului.
Diplomaţii occidentali au declarat că încălcările repetate ale Iranului au redus deja timpul în care Iranul poate produce suficient uraniu la mult sub un an.
Iranul neagă orice intenţie de a folosi programul nuclear în scop nuclear - deşi dezvoltarea industriei nucleare pentru o ţară care beneficiază de vaste resurse energetice este ilogică din punct de vedere economic.
Având în vedere alegerile prezidenţiale din Iran în iunie, Le Drian a spus că este urgent să „le spunem iranienilor că ajunge” şi să readucem Iranul şi Statele Unite în acord.
Biden a spus că va reintroduce Statele Unite în acord dacă Iranul va relua respectarea strictă a acestuia. Din contra, Iranul susţine că sancţiunile trebuie ridicate înainte de a inversa evoluţiile programului său nuclear.
Cu toate acestea, Le Drian a menţionat că, chiar dacă ambele părţi ar reveni la acord, nu ar fi suficient.
"Vor fi necesare discuţii dure privind proliferarea balistică şi destabilizarea vecinilor Iranului din regiune", a adăugat Le Drian.