Franţa anihilează o bandă de traficanţi de persoane, poreclită „Negustori ai morţii”
Optsprezece membri ai unei bande de traficanţi de persoane acuzaţi că au organizat mii de traversări ale Canalului Mânecii cu ambarcaţiuni mici au fost încarceraţi în Franţa, potrivit BBC.
Gruparea - pe care procurorii au descris-o drept „negustori ai morţii” - era formată în cea mai mare parte din kurzi irakieni şi a fost trimisă în judecată în urma unei operaţiuni desfăşurate la nivel european în 2022, care a condus la arestări în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Ţările de Jos.
Mirkhan Rasoul, liderul bandei, a fost condamnat la 15 ani de închisoare - cea mai lungă pedeapsă dintre cei condamnaţi marţi la un tribunal din Lille.
Printre ceilalţi inculpaţi se numără o femeie şi un bărbat iranian care a fost arestat în Regatul Unit şi, ulterior, extrădat în Franţa.
Timp de mai mulţi ani, banda a controlat majoritatea traversărilor cu ambarcaţiuni mici din nordul Franţei.
National Crime Agency (NCA) din Regatul Unit a declarat că banda - despre care se crede că se află în spatele a până la 10.000 de traversări ale Canalului Mânecii - a fost „printre cele mai prolifice” pe care le-a întâlnit.
Peste 100 de bărci, 1.000 de veste de salvare, motoare şi numerar au fost confiscate în cadrul operaţiunii internaţionale.
Rasoul, în vârstă de 26 de ani, fusese deja condamnat pentru acuzaţii anterioare de contrabandă şi ispăşea o pedeapsă separată de opt ani pentru tentativă de omor.
El a fost acuzat că a condus operaţiunea criminală de contrabandă „asemănătoare tentaculelor” din celula sa din închisoarea franceză.
Instanţa a urmat recomandarea procurorului, aplicându-i lui Rasoul cea mai lungă pedeapsă, a relatat presa franceză. Acesta a primit, de asemenea, o amendă de 200.000 de euro, potrivit rapoartelor locale.
Procurorul din Lille, Carole Étienne, a scris pe X că instanţa a impus amenzi în valoare totală de 1,445 milioane EUR.
Instanţa a fost informată cum banda supraîncărca micile ambarcaţiuni, uneori înghesuind la bord de până la 15 ori mai multe persoane decât erau proiectate să transporte.
Într-o declaraţie, directorul adjunct al NCA, Craig Turner, a afirmat că „singurul motiv al bandei era profitul şi nu le păsa de soarta migranţilor pe care îi trimiteau pe mare în ambarcaţiuni total nepotrivite şi periculoase”.
Procesul complex a implicat mai multe naţiuni europene şi forţe de poliţie şi a generat 67 de tone de documente.