Franţa: 1,3 tone de cocaină în valize pe aeroport

Ministrul de Interne francez Manuel Valls vorbeşte ţinând în mână un pachet de cocaină confiscat de poliţia franceză la 21 septembrie 2013, în Nanterre, France.
Ministrul de Interne francez Manuel Valls vorbeşte ţinând în mână un pachet de cocaină confiscat de poliţia franceză la 21 septembrie 2013, în Nanterre, France. (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)

O captură record de cocaină găsită în valize, într-un zbor Air France care venea din Venezuela, ridică o mulţime de întrebări cu privire la securitatea sistemului de scanare a bagajelor şi posibilitatea complicităţii personalului din aeroport, sau din companiile aeriene, atât din Venezuela, cât şi din Franţa, potrivit publicaţiei New York Times.

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a dezvăluit sâmbătă captura de cocaină din această lună de la Aeroportul Charles de Gaulle, dar nu s-au dat detalii specifice cu privire la data exactă sau circumstanţele capturi. Potrivit rapoartelor din presă cocaina vine din capitala Venezuelei, Caracas.

Manuel Valls a expus cocaina la televiziunea franceză şi a precizat că este vorba despre aproximativ 1,3 tone, care au o valoare pe piaţă de 67 de milioane de dolari, dar mulţi susţin că este vorba despre o sumă cu mult mai mare. O sursă apropiată investigaţiei a precizat că valoarea capturii de cocaină se ridică la circa 270 de milioane de dolari.

Captura a fost remarcabilă atât în ceea ce priveşte suma, cea mai mare vreodată din Franţa, cât şi pentru faptul că a venit pe calea aerului, a declarat Thomas Pietschmann, director de cercetare la secţiunea Studii şi Analiza Riscului din cadrul Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate din Viena, care urmăreşte traficul de droguri la nivel mondial.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului din Paris, Agnès Thibault - Lecuivre, a declarat că începând de luni şase persoane au fost reţinute, adăugând că niciunul din ei nu este cetăţean francez. Presa a raportat că trei sunt britanici şi trei italieni. În Venezuela, trei membri ai Gărzii Naţionale au fost de asemenea reţinuţi.

Oficialii companiei aeriene Air France nu au dorit să comenteze, dar compania a dat o declaraţie a anunţat că a demarat o anchetă internă.

"În acest stadiu, informaţiile aflate în posesia noastră nu ne permit să stabilim modul în care au fost posibile astfel de evenimente, luând în considerare procedurile foarte stricte ale companiei în ceea ce priveşte monitorizarea bagajelor şi mărfurilor încărcate la bord - în special în acest tip de aeroport", a declarat Air France.

"Să ai o tonă de pe un avion este extrem de mult", a declarat Dl. Pietschmann, adăugând că de obicei "se porneşte de la câteva grame, până la câteva kilograme".

Timp de mulţi ani, o mare parte din cocaina consumată în Europa a ajuns pe continent prin Africa de Vest (transportată cu vapoare), apoi pe teren. Cu toate acestea, în ultimii şase sau şapte ani, capturile s-au diminuat, dar consumul european de cocaină a rămas neschimbat, a explicat Pietschmann.

"De mult timp ne-am întrebat cum intră" a precizat acesta.

"Desigur, o singură captură este prea puţin să spunem că există o tendinţă, dar dacă ar exista o a doua sau a treia captură pe avion ca aceasta atunci cercetătorii ar putea începe să înţeleagă mai bine circuitul ", a concluzionat Pietschmann.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe