Criza financiară a fost cauzată de prea mulţi bancheri care luau cocaină (expert)
alte articole
Criza bancară a fost cauzată de prea mulţi bancheri care luau cocaină, susţine David Nutt, fost consilier al guvernului laburist pe probleme legate de consumul de droguri, preluat de The Daily Telegraph.
Potrivit lui Nutt, profesor de neuropsihofarmacologie la Imperial College din Londra, prea mulţi dintre bancherii care luau drogul au fost 'prea încrezători' în forţele proprii şi şi-au asumat din această cauză 'multe riscuri', ceea ce a condus nu doar la actuala criză din Marea Britanie, ci şi la prăbuşirea, în 1995, a Băncii Barings.
Cocaina - susţine specialistul - este drogul perfect într-o 'cultură a excitabilităţii' în care trăiesc bancherii. 'Bancherii au luat cocaină şi ne-au adus în această mizerie cruntă. Este un drog al lui 'mai mult' ', a explicat profesorul.
Potrivit Daily Telegraph, Nutt (61 de ani) este cunoscut pentru declaraţiile sale controversate legate de consumul de droguri. În ultimul său atac, Nutt a criticat guvernul pentru legile sale 'absurde' şi 'nebuneşti' privind ciupercile halucinogene, ecstasy-ul şi canabisul. Potrivit acestuia, reglementările împiedică cercetarea medicală, în condiţiile în care acestea fac extrem de dificilă obţinerea psilocibinei, o componentă activă a ciupercilor halucinogene, folosită în tratamentul depresiei.
Expertul a fost demis în 2009 din postul de consilier principal al guvernului pe probleme legate de droguri, după publicarea unui studiu în care susţinea că nu există 'o diferenţă atât de mare' între prejudiciile cauzate de echitaţie şi cele cauzate de ecstasy.
În urma acestor declaraţii, profesorului i s-a cerut să îşi ceară scuze ministrului de interne de la acel moment, Jacqui Smith, care l-a acuzat de banalizarea pericolelor legate de consumul de droguri. Cu toate acestea, Nutt a continuat să pretindă că alcoolul şi tutunul sunt mai periculoase decât multe droguri ilegale, cum ar LSD, ecstasy şi canabis, şi a fost concediat după ce a criticat ulterior tonul moralizator al elaborării politicilor guvernamentale.