Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ecaterina Andronescu, acuzată de plagiat

Şedinţă de guvern la Palatul Victoria,Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării
Şedinţă de guvern la Palatul Victoria,Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării (Epoch Times România)

Ecaterina Andronescu a fost pusă în faţa unei noi acuzaţii de plagiat, caz descris de jurnaliştii de la publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), după ce ziariştii de la Nature au scris, la rândul lor, despre posibilitatea ca ministrul Educaţiei să fi girat o cerere de finanţare în valoare de jumătate de milion de euro bazată pe plagiat.

După scandalul legat de plagiatul premierului Ponta, FAZ relatează despre un nou posibil caz în guvernul condus de acesta. Este vorba despre ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică din 2003, după cum a informat platforma integru.org, informaţie preluată apoi de FAZ.

Articolul, asupra căruia există suspiciunile de plagiat, este unul de cinci pagini, din revista "Analytical Chemistry", în care este descris un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand aflat sub îndrumarea Ecaterinei Andronescu. Anumite părţi din articol ar fi fost preluate din lucrările altor oameni de ştiinţă. Articolul respectiv a fost co-semnat de Ecaterina Andronescu şi fost inclus în lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Anchetă jurnalistică din 2006

Problema legată de plagiat ar fi fost descoperit în 2006, de o jurnalistă româncă, dar conducerea ziarului la care lucra nu a permis publicarea materialului. Chimistul olandez Gerard van Ewijk, de la Universitatea Utrecht, i-a declarat jurnalistei că rezultatele muncii sale au fost copiate "cu neruşinare" şi prezentate drept rezultatele unor alte cercetări.

Platforma integru.org prezintă mărturiile unor oameni de ştiinţă din Germania, Canada, Marea Britanie şi SUA care au comparat textul cu sursele şi au fost de părere că autorii nu au respectat normele etice ale activităţii ştiinţifice.

Profesorul Christian Holm de la Universitatea din Stuttgart a declarat că un asemenea comportament trebuie anchetat în justiţie şi că nu există nicio scuză pentru aşa ceva.

Ecaterina Andronescu a fost numită ministru al Educaţiei în luna iulie, după ce Corina Dumitrescu şi Ioan Mang au fost retraşi din funcţia respectivă din cauza unor acuzaţii de plagiat.

Recent, revista Nature, care a relatat despre cazul plagiatului în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, a dezvăluit un nou caz în care a fost aplicată metoda “copy-paste”. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a fost acuzată de girare a unei cereri de finanţare în valoare de jumătate de milion de euro bazată pe plagiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne