FOTO. Colecţie impresionantă de bijuterii confiscate de DIICOT de la nepoata unui fost şef al SRI, Ioana Timofte

Bijuterii
Bijuterii (DIICOT)

Procurorii DIICOT au făcut publice joi fotografii cu impresionanta colecţie de bijuterii confiscate de la Ioana Timofte, directoarea Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR), din subordinea Ministerului Energiei. Valoarea colecţiei de bijuterii depăşeşte 80.000 de euro, au precizat surse judiciare pentru aktual24.ro.

Timofte a fost reţinută de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat.

Timofte este nepoata fostului şef al SRI Radu Timofte. Ea este în funcţia de director general al Companiei pentru Controlul Cazanelor din aprilie 2018. Este de profesie avocat. În 2010, a absolvit un curs post-universitar în „Securitate naţională” la Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii a SRI. În 2009, a absolvit şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare.

Ioana Timofte are un salariu de 11.000 euro/lună, net, în funcţia de director general la Cazane.

Redăm comunicatul DIICOT

La data de 24.05.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea a 12 inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Faţă de alţi 5 inculpaţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centralăau dispus luarea măsurii controlului judiciar.

În cauză s-a reţinut că, în cursul lunii mai 2020, funcţionari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupului infracţional/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unităţile subordonate - Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracţional organizat, care a acţionat din mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile).

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile suspecţilor/inculpaţilor precum şi la sediul CNCIR şi punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferenţe între stocurile faptice şi cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realităţii.

În cursul zilei de astăzi a fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de 6 inculpaţi şi cea a arestului la domiciliu faţă de alţi 6 inculpaţi.

Acţiunea a fost realizată împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din ţară, precum şi al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. şi al structurilor Jandarmeriei Române din ţară.

(DIICOT)

(DIICOT)

(DIICOT)

(DIICOT)

(DIICOT)

(DIICOT)

(DIICOT)

(diicot)

(diicot)

(diicot)

(diicot)

(diicot)

(diicot)