Fotbal: Gheorghe Hagi - Locul meu este lângă fotbal

Antrenorul Gheorghe Hagi. (Moritz Winde / Bongarts / Getty Images)
Epoch Times România
08.03.2012

Gheorghe Hagi, prezent la lansarea ediţiei a 3-a a Cupei "Hagi-Danone", a evitat să dezvăluie de ce echipă îşi va lega destinul din vară, urmând să ia o decizie după încheierea sezonului.

Hagi care conduce o academie şi clubul său Viitorul Constanţa a precizat că îşi doreşte în continuare să antreneze şi că va rămâne în fotbal, inclusiv pe un post diferit de cel de antrenor.

"Eu muncesc deocamdată la academie. E important şi returul de campionat cu Viitorul din Divizia B şi după aia în vară mă gândesc, dar mai e timp. Deja sunt pus la cluburi din străinătate sau din România. Îmi place să fiu antrenor, dar când vorbim de Hagi locul lui e lângă fotbal, vom vedea unde, în ce loc şi în ce post. Există o provocare foarte importantă pentru Viitorul în acest retur de campionat. Sper să jucăm mai bine ca în tur şi să obţinem un obiectiv pe care jucători şi-l doresc foarte mult. Va fi însă foarte greu", a declarat fostul mijlocaş.

Hagi opinează că fotbalul românesc poate reveni la nivelul atins de "Generaţia de aur" doar dacă se investeşte mult în segmentul copiilor şi juniorilor. "Lucrul cel mai important e să începem de jos, cu o muncă titanică, avem nevoie de timp Dar trebuie să construim jucători şi echipe. Am ajuns unde am ajuns, nu o spun eu ci rezultatele, dar putem deveni ce am fost, când s-a câştigat un Champions League, când echipa naţională mergea la turnee finale şi timp de 10 ani a bătut pe oricine din lume. Rezultatele şi istoria ne arată că putem. De aici până a construi e multă muncă. Eu am început să mişc lucrurile prin ceea ce fac şi zic, nu sunt însă singurul. Şi alţii sunt preocupaţi, să investească în jucătorul tânăr, de perspectivă".

Apoel Nicosia, cu resurse relativ mici, a reuşit o performanţă de răsunet, calificarea în sferturile Ligii Campionilor după ce a eliminat-o pe Olympique Lyon. Hagi este optimist că românii pot depăşi performanţa ciprioţilor. "Dacă Cipru a ajuns să facă lucrul acesta, noi de ce nu putem s-o facem? A ajuns Cipru să facă mai mult decât noi. Noi putem face mult mai multe decât Cipru, suntem mult mai mari, mai talentaţi şi mai buni decât ei".

Investiţia în jucătorii tineri şi talentaţi din ţară pare cheie revenirii fotbalului românesc, opinează Hagi. "Există jucători interesanţi în România, sunt plin de încredere şi de optimism, putem găsi jucători care pot face performanţă. Un antrenor întotdeauna trebuie să aibă ochi şi pentru tineri, să-i dea o şansă. Trebuie să-i dai încredere şi un mediu curat, apoi talentul şi ambiţia lui vor face diferenţa. Trebuie să recâştigăm piaţa externă, acolo nu mai suntem importanţi, înainte eram importanţi. Dacă ne vom organiza foarte bine şi vom investi foarte bine, la tineri mă refer, cu siguranţă vom avea succes. Aş investi mai tare într-un jucător român tânăr, decât într-un străin care să fie rezervă, sau care nu face diferenţa la echipă. Investim în tineri talentaţi nu în jucători străini, care să vină doar dacă ne aduc un plus. Să le dăm o şansă jucătorilor tineri să joace, e o sursă importantă pentru viitorul României".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor