Trump aterizează în Japonia pentru summitul G20

Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a aterizat în Japonia înaintea summitului G20 din Osaka, unde este aşteptat să participe la cel puţin 8 întâlniri bilaterale în marja întâlnirii principale, potrivit RFE/RL.

Prima întâlnire faţă-în-faţa va avea loc joi, în compania premierului australian Scott Morrison.

Programul lui Trump include discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

De asemenea, el va participa la întâlniri bilaterale cu premierul japonez Shinzo Abe şi cancelarul german Angela Merkel.

Trump a declarat reporterilor în timp ce a plecat de la Casa Albă că se aşteaptă să aibă o “conversaţie foarte bună” cu preşedintele Putin, însă a adăugat că “ceea ce îi voi spune nu este treaba voastră”.

Pe lângă Iran, Trump şi Putin sunt aşteptaţi să discute despre Siria şi Venezuela, precum şi despre armele nucleare.

Trump a anulat o întâlnire planificată cu Putin la summitul G20 din Argentina din noiembrie 2018, după ce Rusia a confiscat două nave ucrainene şi echipajele lor în Marea Azov.

Principalul obiectiv al lui Trump în timpul întâlnirii sale cu Xi va fi resetarea negocierilor comerciale dintre SUA şi China după prăbuşirea recentă a acestora, potrivit unui oficial american.

Disputa comercială sino-americană a început anul trecut, după ce preşedintele american Donald Trump a aplicat tarife de 25% asupra unor importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari cu scopul de a soluţiona ceea ce a numit a fi “practici comerciale neloiale” folosite de Beijing. De atunci, cele două părţi şi-au aplicat câteva serii de tarife.

În luna mai, Beijingul a promis că va copia planul preşedintelui Trump de a creşte tarifele la unele importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, China promiţând că va impune tarife de 25% asupra unor produse americane.

Trump se va întâlni şi cu prinţul saudit Mohammed, despre care serviciile americane de informaţii au concluzionat că ar fi ordonat uciderea jurnalistului şi rezidentului american Jamal Khashoggi de la publicaţia The Washington Post.

Arabia Saudită rămâne un element de bază al strategiei americane în Orientul Mijlociu pentru contracararea Iranului. De asemenea, Trump urmăreşte să aibă o relaţie strânsă cu Riadul.