Fostul presedinte rus Boris Eltin a decedat

Fostul presedinte rus, Boris Eltin, a decedat ieri, la varsta de 76 de ani, ca urmare a unui stop cardiac, dupa cum precizeaza surse medicale citate de agentia Interfax.
Boris Eltin - fostul presedinte al Rusiei. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.04.2007

Fostul presedinte rus, Boris Eltin, a decedat ieri, la varsta de 76 de ani, ca urmare a unui stop cardiac, dupa cum precizeaza surse medicale citate de agentia Interfax.

Boris Eltin a fost primul presedinte al Rusiei postsovietice si, in acelasi timp, primul conducator din istoria acestei tari ales in mod direct.

S-a nascut la 1 februarie 1931 in satul Butka din Ural, in apropiere de Sverdlovsk (astazi Ekaterinburg).

Absolvent al Institutului Politehnic Ural, specializarea constructii, Boris Eltin a fost, pe rand, inginer, inginer-sef si director administrativ al trustului "Iugostroi", apoi director al Combinatului de constructii din Sverdlovsk.

A intrat in politica in anul 1961. In 1969 devine sef de sectie, din 1975 secretar, iar din 1976 prim-secretar al Comitetului regional al Partidului Comunist din regiunea Sverdlovsk. In 1985 este promovat de Mihail Gorbaciov in functia de secretar CC al PCUS. La numai doi ani, in 1987, devine prim-secretar al Comitetului orasenesc Moscova al partidului. Din acest post, Eltin il critica pe Gorbaciov pentru privilegiile nomenclaturii de partid si pentru ritmul lent al reformelor, astfel incat in 1988 este detronat din functia din partid, numit scurt timp si apoi demis din functia de ministru al constructiilor. Acesta este momentul in care are prima criza cardiaca.

Dar problemele cardiace s-au tinut lant. Cateva exemple elocvente: in aprilie 1990, in plina reuniune a Comitetului Central, dupa alegerea sa in Parlamentul rus; la 18 septembrie 1991, dupa puciul din august; in 1995 este internat de doua ori, in total o luna si jumatate; la 5 noiembrie 1996 este operat timp de sapte ore.

Dupa disensiunile cu mentorul sau, Mihail Gorbaciov, revine in politica in mod spectaculos, fiind ales deputat in 1989 la el acasa, in Sverdlovsk.

Eltin a fost presedinte al Rusiei din 12 iunie 1991 (ales din primul tur, cu 57,38% din voturi) si pana pe 31 decembrie 1999 (in iulie 1996 fusese reales pentru un al doilea mandat), cand a demisionat numindu-l pe Vladimir Putin presedinte interimar, pana la organizarea unor noi alegeri, la 26 martie 2000.

Boris Eltin a inceput sa fie cunoscut pe plan international mai ales in timpul loviturii de stat esuate din 19-22 august 1991, cand a condus rezistenta impotriva pucistilor, ca si pentru reformele economice liberale initiate.

Una dintre cele mai discutabile politici duse de Eltin a fost cea cecena. In 1994 a declansat razboiul pentru a readuce la ordine mica republica separatista. Dupa doi ani, Rusia s-a retras, invinsa, din aceasta confruntare, insa in 1999 ostilitatile au reinceput. Reprimarea sangeroasa, implicarea civililor si atentatele au fost episoade care au afectat puternic imaginea presedintelui rus pe plan international. Criza financiara din 1998, problemele de sanatate si cu alcoolul au reusit sa il discrediteze total, fapt care a condus la demisia sa.

Va ramane in istorie ca "tar de tranzitie": personalitate puternica, poate controversata, omul care i-a alungat pe comunisti de la putere, chiar in patria lor.

25 aprilie, zi de doliu national in Rusia

Ziua de 25 aprilie a fost declarata zi de doliu national, a anuntat presedintele rus, in legatura cu moartea fostului presedinte Boris Eltin, care a decedat luni, in urma unei insuficiente cardiovasculare. Presedintele U.R.S.S. Mihail Gorbaciov a fost primul care a prezentat condoleante familiei. "Boris Eltin a fost un mare reformator", a declarat omul de afaceri rus Boris Berezovski, care a obtinut azil politic in Marea Britanie. Mesaje de condoleante au fost primite din toate tarile lumii. "Boris Eltin merita tot respectul unui eliberator si patriot", a declarat fostul premier britanic Margaret Thatcher in mesajul sau. Primul presedinte al Rusiei ales in mod democratic va fi inhumat miercuri, la Cimitirul Novodevicie din Moscova. Boris Eltin s-a aflat la conducerea Rusiei in perioada 1991-1999 si a decedat la varsta de 76 de ani

Fostul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, a murit luni in urma unui stop cardiac, iar funeraliile vor avea loc miercuri, declarata zi de doliu national. Boris Eltin a schimbat Rusia pentru totdeauna. Moartea sa a fost anuntata de la Kremlin, sediul puterii pe care a inlaturat-o, ocupand mai tarziu Kremlinul ca primul presedinte post-sovietic al Rusiei. Succesorul sau, presedintele Vladimir Putin, a declarat ca datorita domnului Eltin s-a nascut noua Rusie democratica. Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, i-a adus un omagiu lui Boris Eltin, vorbind despre atat despre realizarile sale privind Rusia, cat si despre esecurile sale.

Casa Alba din Washington, José Manuel Barroso si Tony Blair au omagiat memoria lui Boris Eltin

La Washington, Casa Alba a subliniat ca fostul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, "a fost o figura istorica, intr-o epoca in care Rusia s-a confruntat cu mari schimbari si mari dificultati". Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a dat o inalta pretuire "curajului de care a dat dovada Boris Eltin in apararea libertatii", iar premierul britanic, Tony Blair, a afirmat ca "Eltin a fost un om remarcabil, care a avut un rol vital intr-o perioada de rascruce pentru istoria Rusiei".

Dupa cum s-a mai amintit, in anul 1991, Eltin s-a aflat in fruntea celor care s-au opus tentativei de lovituri de stat indreptata impotriva predecesorului sau, Mihail Gorbaciov.

(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor