Fostul premier portughez José Socrates, supus unui interogatoriu de lungă durată

Premierul portughez, Jose Socrates.
Premierul portughez, Jose Socrates. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Autorităţile din Lisabona îl vor interoga luni, pentru a doua zi consecutiv, pe fostul premier socialist José Socrates, suspectat de fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie.

Ancheta, în cadrul căreia au mai fost arestate alte persoane, vizează operaţiuni bancare şi transferuri de bani de origine necunoscută.

După ce a fost interogat toată ziua de duminică, fostul şef al Guvernului portughez ar urma sa explice poliţiei modul în care s-au efectuat operaţiunile bancare şi transferurile suspecte de bani.

Arestarea preşedintelui Partidului Socialist vine la numai o săptămână după izbucnirea unui alt scandal de corupţie, care a determinat arestarea mai multor funcţionari de rang înalt. Cele două anchete anticorupţie au provocat un seism în politica de la Lisabona, declanşând până acum demisia ministrului de Interne, Miguel Macedo.

Suspiciunile în cazul fostului premier au fost oficializate după ce anchetatorii au descoperit că în contul acestuia se transferau sume mari de bani, care par incompatibile cu veniturile declarate.

Guvernul de centru-dreapta de la Lisabona a comentat duminică în legătură cu arestarea lui Socrates prin vocea premierului Pedro Coelho, care a precizat că acest caz „ţine de justiţie şi nu de politică”.

José Socrates, în vârstă de 57 de ani, a aderat la Partidul Socialist în 1981, iar în perioada 2005-2011 a condus guvernul de la Lisabona. Presa internaţională relatează despre acesta că a fost implicat într-o serie de scandaluri controversate în perioada cât a fost la guvernare.